NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Hij heeft er weleens comfortabeler bij gestaan, zegt hij zelf. Een groep mensen toespreken is Sven Kramer niet vreemd, toch voelt het apart om niet langer tussen de schaatsers van Jumbo-Visma te staan bij een teampresentatie, maar als directeur business development.

  "Het is wel even wennen, moet ik eerlijk zeggen. Zij hebben straks hun eerste wedstrijden", kijkt Kramer naar de rijders achter in de zaal. "Dan voel je de spanning en ben je vol focus. Nu heb ik een andere job en een andere rol waarin ik nog heel veel moet leren. Dat is een heel andere dynamiek."

  'Zelf schaatsen niet altijd even leuk'

  Talloze medailles won hij op WK's, EK's en Olympische Spelen, maar eenmaal gestopt stapt Kramer niet vaak meer het ijs op. "Ik heb laatst één keer geschaatst met een relatie, maar dat viel me tegen. Het referentiekader is zo hoog, dat het heel snel tegenvalt en het niet altijd even leuk is."

  Na meer dan anderhalf decennium aan de schaatstop is Kramer met schaatspensioen. Dat hij in zijn sport actief wilde blijven, had hij al aangekondigd. Begin deze maand werd dat concreet. "Jac (Orie, red.) zet sportief de lijnen uit, ik houd me bezig met sponsorships en de zakelijke kant van de schaatsploeg."

  "En ik ga me bezig houden met de verbinding tussen de schaats- en de wielerploeg. We willen nog meer uit elkaar proberen te halen."

  De grootste commerciële schaatsploeg van Nederland werd enkele weken geleden opgeschrikt door het nieuws dat de topman van hoofdsponsor Jumbo, Frits van Eerd, werd opgepakt als verdachte in een witwasaffaire. Van Eerd is na enkele dagen vrijgelaten, maar wordt door justitie nog wel als verdachte gezien en is voorlopig teruggetreden als directeur van de supermarktketen.

  "Natuurlijk is het onderwerp van gesprek aan de eettafel", zegt hoofdcoach Orie over de gevolgen voor zijn schaatsers. "Dat duurt een paar dagen en dan zakt het weg. Dan moet er gewoon weer getraind worden. Je merkt het niet op het ijs, maar het is een moeilijke situatie voor Jumbo en de familie."

  'Jumbo zegt: we hoeven niet te vrezen'

  Zorgen over het voortbestaan van zijn ploeg maakt Orie zich niet. "Ons is door Jumbo voorgehouden dat we niet hoeven te vrezen voor de toekomst. Door Jumbo is ons verteld dat dit over de privé-persoon gaat, en niet over het concern."

  Orie begint aan de derde olympische cyclus onder de vlag van Jumbo. Afgelopen februari wist slechts één van zijn rijders met goud terug te keren uit Peking. Thomas Krol won de 1.000 meter en omschrijft zijn seizoen dan ook als "supergaaf en supermooi".

  "Maar het heeft geen zin daar lang in te blijven hangen. Er moet gewoon weer keihard gepresteerd worden."

  Leerdam en Bergsma opvallende nieuwkomers

  De medailles zullen deze winter onder meer moeten komen van nieuwkomers Jutta Leerdam en Jorrit Bergsma, die achter in de zaal in korte broek en sportshirt luistert naar Kramer, zijn voormalige rivaal op de lange afstanden, tegenwoordig zelfs gehuld in overhemd en spijkerbroek.

  In de groep schaatsers is het even zoeken wie het nieuwe uithangbord is nu Kramer een andere functie bekleedt. "Jutta is natuurlijk een boegbeeld, een sterke persoonlijkheid", zegt sprinter Merijn Scheperkamp. "En Thomas (Krol, red.), als olympisch kampioen."

  Ondanks de wisselingen is Orie tevreden met de samenstelling van zijn groep. "Wat je ziet, is dat ze allemaal heel hard willen trainen en elkaar willen helpen", zegt de 54-jarige trainer over zijn vernieuwde selectie.

  "Ik wil dat je wat pakt van het team en wat geeft aan het team. Die balans vind ik erg goed op het moment."

 2. Het is even wennen, zelfs voor een drievoudig olympisch kampioen. Onder leiding van Jeroen Otter steeg Suzanne Schulting naar grote hoogte. Het leverde haar - al voor haar 25ste verjaardag - zes olympische plakken en zeven gouden WK-medailles op.

  Maar na twaalf jaar staat niet langer Otter, maar Niels Kerstholt op het ijs al bondscoach van de Nederlandse shorttrackers. Otter heeft een sabbatical genomen, onduidelijk is nog in welke functie hij zal terugkeren bij de KNSB.

  'Onderzoekende fase'

  Voor Schulting is het nogal een verandering, een seizoen niet kunnen aftrappen met de vertrouwde aanpak van Otter, maar met oud-topshorttracker Kerstholt aan het roer. De eerste weken verliepen zo moeizaam dat Schulting soms zelfs huilend op de baan zou hebben gestaan. "Hij is nog heel erg aan het zoeken: wie is Suzanne? En ik ben daarin aan het zoeken: wie is Niels?"

  "Je zit in de onderzoekende fase", omschrijft Schulting hun samenwerking in aanloop naar de eerste wedstrijden. "Niels moet achttien sporters leren kennen, Jeroen kreeg er elk seizoen één of twee bij die hij moest leren kennen. Dat is natuurlijk heel anders."

  De aanpak van Kerstholt zorgde in eerste instantie voor onzekerheid bij Schulting. "Het is prikkelend, maar op een gegeven moment ben ik ook wel weer heel erg op zoek naar mijn eigen routine. Wat deed ik vorig jaar, wat deed ik het jaar ervoor?"

  "Soms is het lastig. Je hebt een nieuwe coach met nieuwe prikkels, maar je weet soms niet zo goed hoe je ervoor staat. Dat heeft even tijd nodig. Ik merk, nu het seizoen dichterbij komt, dat ik dat terug begin te vinden."

  "Oh ja kijk, dat zijn de goede rondetijden", omschrijft Schulting het vertrouwen in zichzelf waar ze naar op zoek was, "dit is hoe het hoort te zijn".

  Kerstholt wil heel veel

  Het is voor Kerstholt ook niet gemakkelijk, de schoenen van Otter vullen. "Als je het overneemt van een succescoach, is dat meestal een heel lastige taak. Dat neemt niet weg dat je ook nieuwe dingen bij kan brengen. Ik merk aan de sporters dat iedereen net op een andere manier naar het verhaal kijkt, met een andere invalshoek. Dat is ook verfrissend en ik denk dat dat door sporters wel gewaardeerd wordt."

  "Ik heb gemerkt dat ik heel veel wil. Maar om alles op elkaar afgestemd te krijgen en continuïteit te brengen, ben je voor je het weet weer een paar maanden verder. We moeten de rust en de tijd nemen om het stapje voor stapje beter te laten gaan."

  Na het succes van de Spelen van Peking - vier medailles, waaronder twee gouden - wil Schulting de teugels dit seizoen een beetje laten vieren. Niet dat ze niet meer gretig is, maar in het na-olympische seizoen kan de druk iets van de ketel. "Ik ben nog steeds bezig met waar ik mezelf kan verbeteren. En het frustreert me dan ook als bepaalde dingen niet lukken."

  "Maar ik heb een veel relaxtere zomer gehad dan afgelopen jaar. Veel trainingskampen en corona maakten het best wel panisch. De wereld is weer open, we konden weer naar de terrassen. Voor mij is het heel prettig geweest om het schaatsen op een iets relaxtere manier te benaderen."

  "Ik heb er de afgelopen twee jaar best wel strak ingezeten voor mezelf, alles voor het grotere doel. Ik had het wel nodig om even te ontspannen."

  De hoofddoelen van Schulting zijn de wedstrijden die pas na Oud en Nieuw worden verreden. "Ik wil er in het eerste gedeelte van het seizoen wat relaxter in staan. Mijn focus ligt op de EK, de wereldbekerfinale in Dordrecht en de WK, dat zijn voor mij de drie belangrijkste wedstrijden."

  "Tot dat moment wil ik de wereldbekers lekker solide schaatsen. Natuurlijk neem ik geen genoegen met zilver of brons, of als ik niet op het podium sta. Maar de focus ligt meer op de tweede helft van het seizoen om mijn hoofd iets meer rust te geven."

  Zijn ambitie kan Kerstholt in twee woorden samenvatten. "Medailles winnen. Als coach ben ik op zoek naar continuïteit en hoop ik dat ze vaardigheden opdoen waar ze de komende jaren wat aan hebben. Je kan nu de beste zijn, maar je wil over vier jaar ook olympisch goud winnen. Dan moet je misschien niet elke dag willen leveren en kijken naar je resultaat."

  "Soms moet je een stapje terugdoen om mentaal tot rust te komen. Daar ben ik mee bezig geweest en dat wil ik ook zien in wedstrijden, dat er misschien tactisch wat anders gereden wordt. We moeten gaan zien hoe dat uitpakt."

  Bekijk hieronder een interview met de 25-jarige Kay Huisman, die zich dit seizoen voor het eerst voor de wereldbekercyclus hoopt te plaatsen:

 3. Rechts een sloppenwijk, links de drukste verkeersader van Medellín. In het midden raast een blonde staart in een groen-wit skeelerpakje met een gangetje van 35 kilometer per uur over de weg.

  Irene Schouten is na een schaatsseizoen vol overwinningen op zoek gegaan naar een nieuw avontuur. Die zoektocht bracht haar de afgelopen weken in Colombia.

  Bekijk hieronder de reportage. De complete reportage vind je hier:

  Nog voor haar succesvolle olympische missie hakte Schouten de knoop door. Ze verlengde haar contract bij de ploeg van Jillert Anema, de ingeslagen weg heeft nog veel potentie. Een overstap naar een ander team ziet ze nu niet zitten.

  "Ik snap heel goed dat sporters die jarenlang hetzelfde programma draaien na zo'n olympisch seizoen op zoek zijn naar een nieuwe prikkel. Maar ik los het op een andere manier op", zegt Schouten met een grote glimlach, kijkend over de Colombiaanse miljoenenstad.

  Niet weer naar dezelfde berg

  Samen met haar man Dirkjan Mak en de tweelingbroers Kay en Rick Schipper, inline-skaters die al veel vaker voor het inlinen in Zuid-Amerika waren, trok ze de oceaan over. Niet voor de negende keer op rij drie weken op een kale berg in Italië, maar trainen in een totaal nieuwe omgeving.

  "In Italië had ik nu al precies geweten welke training ik op welke berg had moeten uitvoeren. Ik wilde echt even iets anders." De keuze voor Colombia was toen snel gemaakt. Schouten combineert al sinds haar juniorentijd het schaatsen met inline-skaten. En het Zuid-Amerikaanse land is de bakermat van de sport op wieltjes.

  Club PAEN in het zuiden van Medellín wilde de drievoudig goudenmedaillewinnares best drie weken opnemen in de trainingsgroep. "Ik denk dat ik voor de Spelen ook wel welkom was geweest. Maar de medailles helpen wel mee natuurlijk."

  De club won afgelopen jaar nog het nationale clubkampioenschap in een land waar inline-skaten na voetbal en wielrennen de derde sport is. "Het is de beste club van het land, maar ik denk eigenlijk wel de beste club van de wereld."

  Inmiddels kijken haar trainingsgenoten niet meer zo gek op van een blondine in hun treintje. Maar zodra de training is afgelopen zijn er altijd wel een paar die smachten naar een fotootje. Al is dat vaak lang wachten. Eigenlijk elke training is Schouten langer bezig dan de rest. "Het enige wat ik hier doe is uren maken. Dus dan moet je nog even door."

  Haar coach Anema snapt de wens van Schouten om het eens anders te doen. Ze krijgt de vrijheid, maar één ding was essentieel. De trip moet een hoogtestage zijn. Die fysieke prikkel wil Anema graag in deze fase van het seizoen.

  Het appartement dat ze huurt, ligt op 2.500 meter hoogte bovenop de klim Las Palmas, ten westen van Medellín. Zelfs 700 meter hoger dan waar haar ploeg zich in dezelfde weken bevindt.

  Net als Van Vleuten en Dumoulin

  Trainen doet ze vooral op 1.500 meter hoogte op één van de vele skatebanen in de stad. En op de klim van en naar haar appartement, want ze zit er net zo vaak op de fiets. Bij haar collega-sporters keek ze af dat er op de Colombiaanse bergkammen prima gefietst kan worden.

  "Ik volg Annemiek van Vleuten en Tom Dumoulin. Zij zijn hier al meerdere keren geweest om te fietsen, dus dan vertrouw ik erop dat het goed kan."

  Schouten oogt zeer ontspannen tijdens haar trainingsvakantie. "Je gaat even naar de stad, andere dingen bekijken. Terwijl het op trainingskamp altijd hetzelfde is. Zo laat ontbijt, zo laat training en zo laat eten. Hier kijk ik hoe het loopt, dat is wel heel fijn."

  Haar trainers zijn niet bang dat Schouten te weinig zal trainen. "Er wordt tegen mij vaak gezegd: Irene, blijf wel genieten'." Het trainingsbeest in haar moet vaak worden getemd. Na ruim twee weken krijgt ze het bericht vanuit de staf: 'Je hebt de trainingen wel gedaan. Het is goed zo'.

  'Hard werken gaat boven talent'

  Maar stilzitten zal Schouten nooit doen. "Het is ongekend. Irene gaat maar door", zegt haar man Dirkjan hangend over de boarding van de skeelerbaan. "Ze is echt altijd als laatste klaar."

  Schouten legt uit: "Dat harde trainen, dat komt doordat ik vroeger niet altijd de beste was. Maar ik dacht altijd: als ik maar m'n best doe, dan heb ik er alles aan gedaan. En met die instelling ben ik heel ver gekomen."

  Het maakt haar trots. Dat het succes dat ze nu heeft voortkomt uit hard werken. "Ik denk dat de mensen om mij heen ook wel zien dat ik er heel hard voor werk. Dat het bij mij niet aan is komen waaien. Hard werken gaat boven talent."

  Voor Schouten is het belangrijk dat ze samen met haar kersverse man deze trip kan maken. "Ik weet niet hoe lang ik nog sport. Ik vind het nu nog heel leuk, maar ik doe het geen tien jaar meer. En zo'n reis als nu, maak je niet zomaar. Dan is het wel heel leuk om het samen te beleven."

  Het is stiekem zelfs een soort huwelijksreis. "Een beetje wel. Ooit willen we, als ik gestopt ben, een echte huwelijksreis maken waar ik kan doen en laten wat ik wil. Nu ben ik toch iets te streng voor mezelf, omdat ik de trainingen goed wil doen."

 4. Sven Kramer krijgt een prominente rol binnen de sportploeg van Jumbo-Visma. De viervoudig olympisch schaatskampioen wordt directeur business development bij de schaats- en wielerploeg. Hij wil zijn netwerk inzetten voor een 'commerciële groei van de organisatie'.

  "Ik zie deze nieuwe stap als een groot avontuur, net zoals ik ooit mijn topsportcarrière ben begonnen", aldus de 36-jarige Kramer. "De afgelopen maanden heb ik naast wat rust ook vooral veel gesprekken gevoerd over deze nieuwe rol."

  Kramer vervolgt: "Uiteindelijk moeten we met elkaar de goede voorwaarden creëren, zodat onze atleten optimaal kunnen presteren."

  In maart werd er afscheid genomen van schaatslegende Kramer. Dat gebeurde in een uitverkocht Thialf. Kramer wil toch actief blijven in de sportwereld, zo blijkt.

  Richard Plugge, van Jumbo-Visma, is blij met het besluit van de Fries. "Wij willen topsporters ook na hun carrière helpen zich te ontwikkelen. Sven kan met zijn netwerk, mentaliteit en ervaring in de topsport een waardevolle bijdrage leveren aan de verdere groei van ons team", aldus de algemeen directeur.

 5. De schaatsacademie van Sven Kramer breidt uit. Komend seizoen zit de academie niet meer alleen in Thialf, maar ook in Tilburg en Enschede. Doel van de Olympisch kampioen is om de jeugd te stimuleren en motiveren om te gaan schaatsen.

  Kramer is twee jaar geleden met zijn Sven Kramer academie (SKA) in Heerenveen begonnen, nadat hij opmerkte dat steeds minder kinderen het ijs op gaan. Hij wil er met zijn academie voor zorgen dat iedereen in Nederland voor zijn of haar 12e op zijn minst één keer op schaatsen heeft gestaan.

  Bij de academie krijgen kinderen en volwassenen les van instructeurs die worden opgeleid door de Sven Kramer Academie. De eerste twee jaar van de SKA in Heerenveen waren een succes en daarom breidt de academie nu uit met de SKA Tilburg en de SKA Twente.

  Trots op nieuwe stap

  Douwe de Vries, vriend van Kramer en directeur van de academie, is trots op de nieuwe stap. "Door de Sven Kramer Academie te koppelen aan de geweldige organisaties in Tilburg en Enschede zorgen we ervoor dat we meer kinderen en volwassenen in Nederland op het ijs krijgen", zegt hij tegen Omrop Fryslân.

  Kramer is zelf aanwezig bij de opening van de academies, op 1 oktober in Tilburg en op 8 oktober in Enschede.

gebr. van Hemert
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.