NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. De WK afstanden van volgend jaar worden verplaatst naar Heerenveen. Recent ging een streep door de oorspronkelijke plannen om het toernooi in Peking te houden. Het evenement staat nu voor 11 tot en met 14 februari op de rol.

  De beste langebaanschaatsers "zijn dan al enkele weken in Friesland, vanwege de EK Allround & Sprint en de twee World Cups die gepland staan in januari", schrijft de KNSB in een persbericht.

  De WK afstanden zullen de laatste internationale schaatswedstrijd zijn. De internationale schaatsunie heeft een streep gezet door de World Cup in het Chinese Changchun (17 en 18 februari) én de World Cup-finale in Heerenveen (6 en 7 maart).

  Geen Aziaten?

  Het is nog wel de vraag of de Chinese en Japanse schaatsers bij de WK en de twee World Cups daarvoor aanwezig zullen zijn.

  "Met pijn in het hart acht ik de kans dat we gaan rijden niet heel groot", zei Johan de Wit, de Nederlandse bondscoach van de Japanse ploeg, dit weekend. "Ik vind het echt verschrikkelijk, ik vraag me af wat we de rest van het seizoen moeten gaan doen."

  Als de Japanners inderdaad verstek laten gaan, zijn onder meer Miho Takagi en wereldkampioen sprint Tatsuya Shinhama niet van de partij.

 2. Aan nationale toernooien geen gebrek in de eerste maanden van het schaatsseizoen. Kampioenschappen om Nederlandse titels zijn er wel degelijk, ondanks corona, maar het is wachten op wedstrijden met buitenlandse concurrentie.

  De EK allround en sprint, half januari, zijn de eerste internationale wedstrijden, gevolgd door twee wereldbekers in Heerenveen waar de mondiale schaatstop aan de start zal staan. Al is het nog maar de vraag of alle toprijders er wel bij zullen zijn.

  'Met pijn in het hart'

  Bijna alle landen zijn akkoord met bovenstaande wedstrijden, die door de internationale schaatsunie ISU op de kalender zijn gezet. Alleen China en Japan hebben hun komst nog niet toegezegd. Johan de Wit, de Nederlandse bondscoach van de Japanse ploeg, heeft er een hard hoofd in dat zijn rijders naar Europa komen.

  Sterker nog, hij vreest dat zijn pupillen, onder wie Miho Takagi en wereldkampioen sprint Tatsuya Shinhama, de hele winter geen internationale wedstrijd zullen rijden. "Met pijn in het hart acht ik de kans dat we gaan rijden niet heel groot", zegt De Wit in een skypegesprek vanuit Japan. "Ik vind het echt verschrikkelijk, ik vraag me af wat we de rest van het seizoen moeten gaan doen."

  De Japanse schaatsbond vergadert begin deze week over eventuele deelname aan de wereldbekers in Heerenveen. Tot afgelopen weekeinde had de bond nog geen concrete plannen ontvangen van de ISU, wat de besluitvorming vertraagt en de hoop op een goede afloop bij De Wit aanzienlijk heeft doen afnemen.

  En dat terwijl in Thialf de NK afstanden en de NK allround, mede door de inspanningen van marketingbureau House of Sports, coronaproof gehouden konden worden. "Je kunt geen beslissingen nemen op basis van de informatie die er nu ligt. Als het geen officiële informatie is, houdt het gewoon op", zegt De Wit.

  "Ik heb wel begrepen dat er vanuit House of Sports protocollen zijn, maar we kunnen hier niet afgaan op wat er gezegd wordt door House of Sports, hoe goed zij dat ook hebben geregeld."

  Hoezeer het hem ook spijt, toch kan De Wit zich wel vinden in de afwachtende houding van de Japanse bond. "Als je dingen niet 100 procent kunt uitsluiten of je niet precies weet hoe protocollen in elkaar steken, zou ik die verantwoordelijkheid ook niet willen nemen."

  Wat niet meehelpt, zijn beelden van de NK waarop coaches te zien zijn die hun mondmasker niet op de correcte manier dragen. Bij sommigen bungelt het mondkapje voor de kin, anderen laten hun neus vrij. Daardoor zullen de Japanners volgens De Wit alleen maar meer aarzeling gaan voelen om naar Europa af te reizen.

  "Dat is wat we zien. We zien niet dat het in het hotel goed georganiseerd is, dat het ontbijt en de warming-up in verschillende zalen zijn. Dat wordt verteld, maar we zien het niet op tv."

  "Hier denken we: hoe kunnen ze dat nou doen? De perceptie bij ons is zo anders, ik kan dat niet uitleggen."

  Het verschil tussen de Europese en Aziatische houding is groot, merkt De Wit. "Ik voel dan direct: ze willen daar niet heen."

  "Miho Takagi heeft uitgelegd dat ze risico neemt door zo te reizen. Ze is alerter met haar familie en vrienden, want die wil ze niet aansteken. Ze voelt die druk. Als je aan haar vraagt of ze naar Europa zou willen, zegt ze: daar wil ik even over nadenken, we praten er binnenkort nog wel over. Het is echt een dingetje."

 3. Patrick Roest heeft in Heerenveen voor het eerst de nationale allroundtitel veroverd. Bij de Daikin NK allround moest de drievoudig wereldkampioen allround weliswaar de zege op de 10.000 meter aan Marwin Talsma laten, maar zijn leidende positie in het algemeen klassement kwam niet meer in gevaar.

  Roest ging na de eerste dag van de NK allround al ruim aan de leiding met een voorsprong van 2,28 seconden op Marcel Bosker. Hij won zaterdag zowel de 500 als de 5.000 meter en schreef op de slotdag ook de 1.500 meter op zijn naam in 1.45,68.

  In de laatste rit op de afsluitende 10.000 meter moest Roest afrekenen met Talsma, die drie weken geleden verrassend Nederlands kampioen werd op deze afstand. In een mooi gevecht werd Roest op de streep geklopt door Talsma: 13.01,43 om 13.01,54.

  Roest was in Heerenveen op jacht naar zijn eerste nationale allroundtitel. Hij werd al drie keer wereldkampioen, was vorig jaar goed voor de zilveren medaille op de EK allround, maar hij werd nog nooit Nederlands kampioen. Dat had alles te maken met de invulling van de kalender in vorige schaatsseizoenen.

  Bosker, vorig jaar winnaar van het zilver en de Nederlands kampioen van 2018, veroverde ook nu de zilveren medaille. Hij reed een uitstekende 10.000 meter in 13.06,88 en haalde zijn tegenstander Koen Verweij zelfs in tijdens het laatste rondje.

  "Mooi om deze titel erbij te hebben", vertelde Roest na afloop. "Voor de liefhebbers was het ook een mooie 10.000 meter, vooral dat laatste rondje tegen Marwin. Helaas zat winst op die afstand er niet in voor mij."

  "Marwin ging er vol voor", aldus Roest. "Hij zag mijn aanval precies op tijd en ik reed vooral in het begin iets te voorzichtig. Ik heb een heel mooi toernooi gehad en drie afstanden gewonnen. Toch zit er nog meer in en dat wil ik dit seizoen nog laten zien."

  Brons voor Talsma

  Titelverdediger Jan Blokhuijsen, die derde stond in het klassement, werd na de 1.500 meter gediskwalificeerd, omdat hij in een bocht een blokje aanraakte. Daardoor ging de strijd om het brons tussen Koen Verweij en Marwin Talsma.

  In een rechtstreeks duel met Roest verzekerde Talsma, die zaterdag tweede werd op de 5.000 meter in een persoonlijk record, zich van zijn eerste podiumplaats op een NK allround.

  Startbewijs EK allround

  Roest verdiende naast de nationale titel ook een startbewijs voor de EK allround, die in het weekend van 16 en 17 januari 2021 op het programma staan in Heerenveen.

  Net als bij de vrouwen ontbrak dit weekend ook bij de mannen een boegbeeld in Heerenveen. Zesvoudig kampioen Sven Kamer, die twee keer negatief testte op het coronavirus, was sinds de nacht van dinsdag op woensdag grieperig en meldde zich af voor de NK.

 4. Antoinette de Jong is voor de derde keer in haar schaatscarrière Nederlands kampioene allround geworden. In Heerenveen eindigde de titelverdedigster als derde op de afsluitende 5.000 meter, maar behield ze wel de leiding in het klassement.

  De Jong kwam na drie afstanden aan de leiding, nadat Jorien ter Mors zich had afgemeld voor de laatste afstand. Ter Mors werd vorig jaar tweede op de NK sprint en staat ook volgend weekend op de startlijst van dat toernooi. Ze besloot daarom de 5.000 meter niet te rijden.

  Ter Mors ging na de eerste dag van de NK allround aan kop. Ze won de 500 meter, eindigde als vijfde op de 3.000 meter en hoopte op de 1.500 meter haar voorsprong uit te bouwen. Dat lukte niet, omdat De Jong, die zaterdag twee keer tweede werd, een ijzersterke 1.500 meter reed. Ze versloeg Ter Mors in een rechtstreeks duel: 1.55,61 om 1.55,63.

  Na de afmelding van Ter Mors ging de strijd om de nationale titel tussen De Jong en Melissa Wijfje. Wijfje, die de 3.000 meter op haar naam schreef, de vijfde tijd noteerde op de 500 meter en derde werd op de 1.500 meter, moest 5,08 seconden goedmaken.

  In de laatste rit van de 5.000 meter reden Wijfje en De Jong tegen elkaar, maar Wijfje kwam niet in de buurt. Vanaf de start domineerde De Jong de race en na 3.000 meter had ze haar derde titel al veiliggesteld. Wijfje veroverde, net als bij de vorige NK allround, het zilver.

  "Ik ben echt onwijs blij", vertelde De Jong na afloop. "Er viel een last van mijn schouders, want je bouwt zoveel spanning op. Ik hield gelukkig mijn rust en dit was een goede dag voor mij. Ik heb het gewoon geflikt, daar ben ik echt onwijs trots op."

  De 5.000 meter werd gewonnen door Reina Anema in 7.03,35. Dankzij haar overwinning veroverde ze verrassend de bronzen medaille en stond ze voor het eerst op het podium van de NK allround.

  De Jong verdiende naast de nationale titel ook een startbewijs voor de EK allround, die in het weekend van 16 en 17 januari 2021 op het programma staan in Heerenveen.

  Afmelding Ter Mors

  De Jong vond het wel jammer dat Ter Mors zich had afgemeld voor de laatste afstand. "Je gaat toch kapot op de 5.000 meter. En als je eerste staat in het klassement is het echt jammer. We hadden er een mooie race van kunnen maken, iedereen gaat toch kapot."

  "Het was sowieso mijn intentie om een goed trainingsweekend te rijden", vertelde Ter Mors over haar afmelding. "Als ik veel voorsprong had gehad, dan had ik natuurlijk wel gereden. Maar met deze voorsprong ga ik niet winnen en dan moet ik een slimme keuze maken."

  Ter Mors: "Met dit scenario wist ik van tevoren al dat ik die vijf kilometer niet zou rijden", aldus Ter Mors. "Jammer voor het toernooi, maar ik maak keuzes voor mezelf."

  Geen Wüst, Schouten en Achtereekte

  Drie Nederlandse topschaatssters waren dit weekend niet aanwezig in Heerenveen. Ireen Wüst, viervoudig winnares van de NK allround, had zich moeten afmelden vanwege een blaasontsteking en Carlijn Achtereekte (winnares van 2019) ontbrak vanwege rugklachten.

  Ook Irene Schouten, die drie weken geleden de nationale titels won op de 3.000 en 5.000 meter, was niet van de partij. Ze heeft last van een spierblessure.

 5. Patrick Roest gaat na de eerste dag van de Daikin NK allround in Heerenveen aan de leiding. De 24-jarige schaatser won zowel de 500 als de 5.000 meter. Roest heeft 2,28 seconden voorsprong op Marcel Bosker op de 1.500 meter, die zondag op het programma staat.

  Roest, drievoudig wereldkampioen allround, jaagt in Heerenveen op zijn eerste nationale allroundtitel. Hij won de 500 meter in 36,46 en schreef de vijf kilometer in 6.15,32 op zijn naam.

  Titelverdediger Jan Blokhuijsen noteerde op de 500 meter de vierde tijd (36,96) en werd op de 5.000 meter slechts vijfde in 6.21,89. Hij staat nog wel derde in het klassement met een achterstand van 3,45 seconden op Roest.

  Bosker, vorig jaar winnaar van het zilver en in 2018 Nederlands kampioen, klokte de vijfde tijd op de 500 meter en eindigde met 6.17,42 als derde op de 5.000 meter. Dat was net iets langzamer dan Marwin Talsma, die verrassend de tweede tijd en een persoonlijk record noteerde (6.16,04).

  Ontevreden

  Roest, vorig jaar goed voor de zilveren medaille op de EK allround, werd nog nooit Nederlands kampioen. Dat had alles te maken met de invulling van de kalender in vorige schaatsseizoenen.

  "Met het resultaat ben ik nu tevreden, maar niet met de rit", vertelde Roest na de eerste afstand. "Ik maakte te veel foutjes, maar gelukkig zijn die niet hard afgestraft. Ik sta er mooi voor, maar ik houd nog wel rekening met Bosker en Blokhuijsen."

  Ook na de 5.000 meter was Roest allesbehalve tevreden. "Ik win wel, maar daar is ook alles mee gezegd. Het begin was wel goed, maar technisch ging het niet lekker. Het was dus geen goede dag, maar ik sta wel bovenaan. Gelukkig was het genoeg."

  Bosker moet 2,28 seconden goedmaken op Roest om Nederlands kampioen te worden. "Het moet heel raar lopen, wil ik zondag winnen", aldus Bosker. "Ik groei langzaam naar het niveau van Patrick toe, maar hij is nu gewoon net iets beter."

  De Nederlands kampioen verdient naast de nationale titel ook een startbewijs voor de EK allround, die in het weekend van 16 en 17 januari 2021 op het programma staan in Heerenveen.

  Geen Kramer op NK

  Net als bij de vrouwen ontbreekt dit weekend ook bij de mannen een boegbeeld in Heerenveen. Zesvoudig kampioen Sven Kamer, die twee keer negatief testte op het coronavirus, was sinds de nacht van dinsdag op woensdag grieperig en meldde zich af voor de NK.

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.