NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Schaatser Kjeld Nuis deed de wenkbrauwen fronsen bij zijn overstap van Jumbo-Visma naar Reggeborgh. Datzelfde gebeurde toen Kai Verbij en Dai Dai Ntab de omgekeerde weg bewandelden, want daarmee was Nuis twee razendsnelle trainingsmaatjes kwijt.

  Toch lijkt Nuis een meer dan waardige sparringpartner te krijgen bij Reggeborgh. Op zijn verzoek trainde namelijk Håvard Lorentzen, olympisch kampioen op de 500 meter, deze week mee met de ploeg. De Noor beslist op korte termijn of hij officieel een verbintenis aangaat met de formatie van Nuis en trainer Gerard van Velde.

  'Niet zo hongerig'

  "Ik heb er lang over nagedacht", zegt Lorentzen over de vraag die hij kreeg van Nuis een paar dagen mee te trainen. "Ik werk in Noorwegen goed samen met Jeremy Wotherspoon en mijn ploeggenoten. Maar ik doe nu al tien jaar hetzelfde, misschien is het tijd voor iets nieuws."

  "Ik merkte dat ik vorig jaar niet zo hongerig was als in het olympische jaar. Dit kan me misschien helpen."

  Lorentzen won in 2018 olympisch goud op de 500 meter en zilver op de 1.000 meter. Een week na de Spelen won hij ook het WK sprint. Het zijn successen waar de Noor het afgelopen jaar ver van verwijderd bleef. Zijn beste prestatie in de wereldbeker op de 500 meter was een dertiende plaats.

  "Ik kampte met een heupblessure", verklaart hij zijn tegenvallende seizoen. "In het tweede deel van het seizoen had ik er meer controle over, maar het was niet verdwenen."

  "Op de WK afstanden werd ik nog vierde op de 1.000 meter. Niet slecht, maar ik kon niet schaatsen zoals ik het zou willen. Ik had er moeite mee op snelheid te komen, terwijl dat op de 500 en 1.000 meter essentieel is."

  Geveld door coronavirus

  Na afloop van het schaatsseizoen volgde de grootste fysieke malaise, toen Lorentzen werd geveld door het coronavirus. "Ik kreeg het van Hege (Bøkko, zijn vriendin, red.). Zij had het van haar ouders en die hebben het in Hamar bij de WK allround en sprint opgelopen."

  Begin maart lag hij dagenlang op bed. "Het voelde alsof ik een tennisbal in mijn borst had. Ik was twee weken ziek, ik denk dat ik drieënhalve week niet getraind heb."

  Nu Lorentzen gezond is verklaard en naar Nederland mocht reizen, trainde hij een week mee met Reggeborgh, het collectief van Gerard van Velde. "Het niveau is zeker hoger. In Noorwegen hebben we een sprintteam van drie mensen. Hier zijn dat er zes van topniveau."

  Als coach en als vriend

  Als Lorentzen voor Reggeborgh kiest, komt er aan de samenwerking met Wotherspoon een einde. "Als coach is hij teleurgesteld als ik wegga, maar als vriend ziet hij het als een mooie mogelijkheid om met goede schaatsers te trainen en me te ontwikkelen."

  De Noor is ervan overtuigd dat hij en Nuis zich aan elkaar kunnen optrekken. "Ik kan hulp gebruiken bij het laatste rondje en ik kan hem helpen met het op snelheid komen. Sowieso is het een team waar schaatsers met veel verschillende kwaliteiten rijden, ik denk dat we elkaar kunnen helpen."

 2. Geen Jumbo-Visma, geen Team Reggeborgh, maar een nieuw avontuur voor Jutta Leerdam en Koen Verweij. Rond het schaatskoppel wordt een nieuwe ploeg geformeerd.

  Het team wordt begeleid door de Russische schaatscoach Kosta Poltavets, die met Verweij samenwerkte in aanloop naar de Olympische Spelen van 2018.

  Momenteel wordt in samenwerking met een groep ondernemers gewerkt aan de verdere inrichting van de nieuwe ploeg en het vinden van extra sponsorinkomsten.

  Leerdam toch niet naar Jumbo

  Leerdam en Verweij reden afgelopen seizoen voor Reggeborgh. Aan die samenwerking kwam in april een einde, nadat onderhandelingen over een nieuw contract op niets uit waren gelopen.

  Leerdam sprak eerder met Jumbo-Visma over een overstap. "Het ziet er goed uit, er zijn alleen nog geen handtekeningen gezet", zei Jumbo-coach Jac Orie vorige week nog.

  Doorbraak

  De 21-jarige Leerdam beleefde afgelopen seizoen haar doorbraak met een wereld- en Europese titel op de 1.000 meter. In Salt Lake City bleef ze op die afstand maar een fractie boven het wereldrecord van de Amerikaanse Brittany Bowe.

  Verweij vierde zijn grootste successen in 2014, met een gouden medaille op de WK allround en de ploegenachtervolging bij de Olympische Spelen in Sotsji.

 3. Schaatsster Natalja Voronina krijgt de Oscar Mathisen-trofee, de prijs voor de indrukwekkendste prestatie van het afgelopen schaatsseizoen.

  Voronina verraste vriend en vijand door in februari bij de WK afstanden in Salt Lake City het goud te veroveren op de vijf kilometer in een wereldrecord.

  Van 2007 tot 2019 had Martina Sábliková altijd de wereldtitel opgeëist op de vijf kilometer bij de WK afstanden. Toen de Tsjechische in Salt Lake een nieuw wereldrecord reed, leek de elfde gouden plak onvermijdelijk, maar Voronina dook in de slotrit ruim twee seconden onder Sábliková's tijd.

  Bekijk hieronder de zege van Voronina:

  Voronina finishte na 6.39,02 en was daarmee de eerste vrouw die de vijf kilometer in minder dan zes minuten en veertig seconden reed.

  Opvolger van Nuis

  Vorig jaar won Kjeld Nuis de Oscar Mathisen-trofee, die sinds 1959 ieder jaar wordt uitgereikt. Nuis kreeg de prijs voor zijn wereldrecords op de 1.000 en 1.500 meter.

 4. IJsstadion Thialf heeft afgelopen weekend alle zonnepanelen op het dak uitgezet. De directie heeft daartoe besloten omdat het pand anders na 31 mei niet meer verzekerd kon worden tegen brand. De kans bestaat dat ze voor 1 oktober verwijderd moeten worden.

  Volgens Thialf hebben de verzekeraars de huidige brandverzekering opgezegd vanwege "de combinatie van zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij Thialf gebruikte materialen van de dakisolatie".

  De ijstempel gaat nu met verzekeraars overleggen om te voorkomen dat voor 1 oktober de panelen verwijderd moeten worden. De directie wil weten welke maatregelen genomen moeten worden en tegen welke kosten een verzekering met behoud van de panelen kan worden afgesloten.

  "Het alternatief om het pand niet te verzekeren is geen optie", schrijft Thialf aan de aandeelhouders. "De directie van Thialf kan niet anders dan besluiten om het voorliggende verzekeringsvoorstel te accepteren en daarmee zowel het pand als de bedrijfsschade ook na 31 mei verzekerd te houden."

  Grote financiële strop

  Het uitzetten van de zonnepanelen kost tussen 200.000 en 300.000 euro per jaar. Daar zitten onder meer een verhoogde premie voor de nieuwe verzekering in, extra kosten voor de inkoop van nieuwe energie en onzekerheid over de opbrengsten van de subsidie voor de zonnepanelen. De provincie betaalde in 2015 voor meer dan zes ton mee aan de panelen.

  Het betekent een nieuwe strop voor het toch al noodlijdende stadion. Er was al een tekort van 700.000 euro, zo'n 20 procent van de totale begroting.

 5. Hij was de onbedoelde initiator van een heuse stoelendans in het schaatsen, met zijn opmerkelijke overstap van Jumbo-Visma naar Team Reggeborgh: Kjeld Nuis. "Ik snap dat het voor velen als een verrassing kwam, maar in mijn hoofd speelde dit al langer."

  Vrij en energiek, zo staat Nuis voor de NOS-camera na een training in het krachthonk. "Ik heb elf jaar bij Jac Orie (coach bij Jumbo-Visma, red.) gezeten. We hebben samen gelachen, samen gehuild, samen gewonnen, maar ik wilde iets nieuws. Wilde niet de schaatser zijn die zijn hele carrière bij één team heeft gezeten."

  En hij is eerlijk: "Ook het geld is absoluut belangrijk. Ik kan wel zeggen dat het een hobby is, maar ik heb ook een prachtig aanbod gehad. Ze lieten blijken mij heel graag te willen hebben."

  Nuis mag nu pas spreken

  Ruim anderhalve maand geleden verraste Nuis de schaatswereld met de transfer naar Reggeborgh, waar hij een contract tot het voorjaar van 2023 tekende. In de tussentijd kwam Orie al aan het woord - hij vertelde dat hij dacht dat het "een grap" was - en ook Kai Verbij en Dai Dai Ntab, die juist de omgekeerde weg bewandelden, deden al hun verhaal.

  Bekijk in de carrousel de reacties van Orie, Verbij en Ntab op de transfer van Nuis:

  Maar de hoofdrolspeler zelf kwam nog niet in de nabeschouwing voor. Dat mocht ook niet, vanwege zijn verbintenis bij de zwart-gele formatie. Maar toen die zondag afliep, mocht de 30-jarige sprinter vrijuit spreken.

  "Na de Olympische Spelen van 2018 heb ik ook voor deze keuze gestaan. Ik heb toen ook een gesprek gehad met Gerard van Velde (zijn nieuwe trainer bij Team Reggeborgh, red.), maar zij hadden toen nog geen sponsor. Dus dat was te onzeker. Maar het gesprek is altijd blijven hangen."

  Al bij het eind van het afgelopen schaatsseizoen vertelde de olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter dat hij sneller wil worden, om zich te blijven meten met de Russische snelheidsduivels.

  "Dat kan natuurlijk ook bij Orie, maar hier kan het beter. Dat hoop ik in ieder geval", verklaart Nuis zijn keuze. "Ik wil achteraf geen spijt krijgen van de kansen die ik nooit heb genomen."

  Vogels gevlogen

  Toen Nuis zijn overgang bekendmaakte, dacht hij gebakken te zitten met twee andere topsprinters als trainingsmaten. Maar mede door zijn vertrek, kwam er ruimte vrij voor Verbij en Ntab om naar Jumbo-Visma te gaan. "Ik zou liegen als ik zeg dat het mij niets deed", vertelt Nuis, die tevergeefs probeerde om beide sprinters over te halen bij Reggeborgh te blijven.

  "Van Dai Dai wist ik dat hij heel graag daarheen wilde, maar Verbij heb ik opgebeld: 'Kai, blijf. Dan maken we er samen iets moois van.' Maar hij begon over de wetenschappelijke benadering van Jumbo-Visma. Toen dacht ik: 'Oh, die is gevlogen. Die is er volledig voor gevallen.' Dat neem ik hem niet kwalijk."

  Verbij, wereldkampioen op de 1.000 meter in 2019, en Ntab, nationaal sprintkampioen van vorig jaar, waren al vertrokken voordat Nuis überhaupt met hen op het ijs of in het krachthonk kon staan. Maar de drievoudig wereldkampioen verwacht dat zijn nieuwe ploeggenoten hem ook naar een hoger niveau kunnen stuwen.

  "Ik heb hier een mooi team om mij heen dat mij naar meer medailles kan loodsen", zegt hij vol overtuiging. "En misschien komen er wel nieuwe ploeggenoten bij. Daar wil ik heel graag meer over vertellen, maar dat is nog te pril. Daar kan ik nog niet zoveel over zeggen..."

  Of die andere sprintkanonnen er zullen komen of niet, Nuis is ervan overtuigd de juiste keuze te hebben gemaakt. "Ik heb de afgelopen weken al zoveel nieuwe prikkels gekregen. Dat geeft mij heel veel energie. Ik voel mij supervrij!"

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.