NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Sven Kramer heeft dinsdagochtend een operatie aan zijn rug ondergaan. Het betrof een relatief kleine ingreep, waarvan het herstel op enkele weken wordt geschat.

  De afgelopen seizoenen had de 35-jarige Kramer vaak last van fysiek ongemak aan zijn (onder)rug. Uitgebreid onderzoek was aanleiding voor de ingreep, die minder dan een jaar voor de Olympische Spelen van 2022 in Peking plaatsvond.

  "Normaliter kies je als sporter in het olympisch seizoen liever niet voor een operatieve ingreep", legt Kramer uit. "De afgelopen weken heb ik veel extra trainingsarbeid verzet en daarmee een flinke buffer opgebouwd voor de periode van herstel. Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet."

  Ook coach Jac Orie staat achter de operatie van zijn pupil. "Op het ijs laat zijn lichaam hem af en toe in de steek. Alles afwegende durven we deze stap te zetten, omdat we denken dat er grote kans is dat hij hiermee beter en vooral stabieler zal kunnen presteren."

  Trainingskamp

  Kramer zal op 23 mei aanstaande gewoon met Team Jumbo-Visma afreizen naar het trainingskamp in het Italiaanse Collalbo. Dit kamp zal voor de meervoudig olympisch kampioen volledig in het teken staan van herstel.

 2. De Nederlandse langebaanschaatsers hebben komende zomer twee weken langer de tijd om zich voor te bereiden op het olympische seizoen. De schaatsers kunnen niet vanaf begin juli, maar al vanaf 21 juni trainen op het zomerijs in Thialf. Tot grote tevredenheid van de sporters, die eerder op het ijs wilden staan met het oog op de Olympische Spelen van 2022.

  Voor de kosten van de extra ijs-uren hebben alle betrokken partijen de handen ineengeslagen. "Topteams betalen mee, NOC*NSF neemt een deel van de kosten op zich en ook de KNSB draagt bij", legt Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond uit. "Met het resultaat ben ik hartstikke blij, want juist in een olympisch seizoen wil je op geen enkel vlak concessies doen."

  Beperkt aantal teams

  Het ijs kan in de twee extra weken alleen worden gebruikt door de teams die eraan hebben meebetaald. Dat zijn Jumbo-Visma, Reggeborgh, Zaanlander en Worldstream.

  Vorige week werd bekend dat sportkoepel NOC*NSF, de KNSB, de gemeente Heerenveen en de provincie Friesland Thialf de komende jaren financieel gaan helpen. Het ijsstadion verkeert al enige tijd in financiële problemen.

  Vanaf volgend jaar september gaan de betrokken instanties Thialf jaarlijks voorzien van 1,4 miljoen euro. Precies het bedrag dat het stadion tekort komt. Jaarlijks haalt Thialf wel zo'n 2,8 miljoen op, maar daar staat ook een kostenpost van 4,2 miljoen euro tegenover.

 3. Sportkoepel NOC*NSF, schaatsbond KNSB, de gemeente Heerenveen en provincie Friesland gaan Thialf de komende jaren financieel helpen. Het ijsstadion verkeert al enige tijd in financiële problemen.

  Vanaf volgend jaar september gaan de betrokken instanties Thialf jaarlijks voorzien van 1,4 miljoen euro. Precies het bedrag dat het stadion tekort komt. Jaarlijks haalt Thialf zo'n 2,8 miljoen op, maar staan daar 4,2 miljoen euro aan kosten tegenover.

  "Het is geweldig om te zien hoe de partijen zich willen inspannen om Thialf een gezonde toekomst te gunnen", aldus Pier Eringa, die gesprekken voerde met de partijen en het rapport 'Samen Thialf' opstelde. "Dat is goed nieuws voor de hele schaatswereld. Het laat eens te meer de bijzondere positie zien die Thialf in de Nederlandse sportwereld heeft."

  Niet mogelijk verder te bezuinigen

  Uit het plan blijkt dat de accommodatie de kosten niet verder omlaag brengen. In de afgelopen jaren is er bezuinigd door bijvoorbeeld in de personeelskosten te snijden. Volgens Eringa kan Thialf alleen overleven als aandeelhouders en de structurele gebruikers van Thialf zoals de eerder genoemde instanties bereid zijn om bij te dragen.

  Daarnaast zal Thialf voor meer doeleinden gebruikt gaan worden. Zo wil de KNSB van het stadion het nationale trainingscentrum voor de kunstrijders maken.

  "Het stadion is er neergezet met geld van de provincie, maar is van nationale betekenis. Dan past het ook als de Rijksoverheid hier zijn verantwoordelijkheid neemt en met een eenmalige bijdrage zorgt dat Thialf ook de komende tien jaar het ijsstadion kan blijven waar die sporters, het publiek en de overheden trots op zijn", besluit Eringa.

  Behoorlijke uitdaging

  Volgens Maurits Hendriks, de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, is er "een grote inspanning verricht waardoor Thialf niet omvalt". NOC*NSF gaat de ijstempel samen met schaatsbond KNSB, de gemeente Heerenveen en provincie Friesland financieel bijstaan.

  Politicus Sander de Rouwe klopte bij NOC*NSF aan. "Toen de gedeputeerde vorig jaar voor een behoorlijke uitdaging stond, heeft hij direct contact met NOC*NSF gezocht; of we mee wilden denken met oplossingen. En dat wilden we zeer zeker", aldus de technisch directeur.

  De overheden moeten de plannen nog wel voorleggen aan de kabinetsformateur,

 4. Schaatscoach Peter Mueller gaat aan de slag met de Duitse sprintploeg. De 66-jarige ervaren Amerikaan krijgt bij zijn nieuwe werkgever onder meer te maken met Joel Dufter en Nico Ihle.

  Mueller, die zelf in 1976 als schaatser olympisch kampioen werd op de 1.000 meter, was al in veel landen actief. Met schaatsers als Marianne Timmer, Jan Bos, Gianni Romme, Shani Davis, Bonnie Blair, Dan Jansen en Håvard Bøkko reeg hij de successen aaneen. Zo begeleidde hij Timmer in 1998 naar haar twee gouden olympische medailles in Nagano.

  Tussen 1988 en 1991 werkte Mueller ook voor de Duitse schaatsbond en van 2016 tot 2018 coachte hij Claudia Pechstein, in aanloop naar de Olympische Spelen van Pyeongchang. De 45-jarige Duitse eindigde als achtste op de olympische 5.000 meter in Zuid-Korea.

  Mueller verwacht veel van zijn nieuwe pupillen. "Ik ben ervan overtuigd dat we met twee medailles terugkeren van de Olympische Spelen in Peking", zei de Amerikaan bij zijn presentatie.

  Bij de laatste WK afstanden kwamen de Duitse sprinters niet in de buurt van de medailles. Op de 500 meter eindigde Dufter als 9e en Ihle als 22ste. Op de 1.000 meter werden de Duitse sprinters 13e en 20ste. Bij de laatste EK sprint veroverde Dufter het brons.

 5. Bondscoach Jeroen Otter heeft Jens van 't Wout en Kay Huisman opgenomen in de shorttrackselectie voor komend seizoen. Op weg naar de Olympische Spelen in Peking neemt Otter afscheid van Dennis Visser en Koen Slootweg.

  De 19-jarige Van 't Wout behoorde vorige maand op de WK in Dordrecht al tot de gouden aflossingsploeg. Hij is afkomstig van het Talent Team Noord. De 23-jarige Huisman komt over van Talent Team Midden en debuteert.

  De equipe van Otter bestaat voor het olympische seizoen 2021/2022 uit zes vrouwen en elf mannen. De komende maanden staan diverse trainingskampen op het programma. De eerste officiële wedstrijd is de International Invitation Cup in Heerenveen van 1 tot en met 3 oktober. De Spelen in Peking beginnen op 5 februari 2022.

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.