NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. De Wit-Russische oud-schaatser Igor Zjelezovski is op 58-jarige leeftijd overleden. Zjelezovski, die aan zijn enorme postuur de bijnaam 'De Beer uit Minsk' dankte, werd eind jaren tachtig en begin jaren negentig zes keer wereldkampioen sprint en is daarmee recordhouder.

  Zjelezovski behaalde zijn eerste wereldtitel sprint in 1985, op het ijs van het nog onoverdekte Thialf. "Dat WK herinner ik me nog het best", zei hij in 2010. "Ik was 21 en werd wereldkampioen. Dat was het mooiste toernooi van mijn leven, het maakte de meeste indruk op me."

  Bekijk hieronder de reportage die verslaggever Jeroen Stekelenburg in 2010 maakte in Moskou:

  Ondanks zijn successen op de WK sprint wist hij nooit olympisch kampioen te worden. In 1988, als schaatser van de Sovjet-Unie, won Zjelezovski brons op de 1.000 meter. Zes jaar later in Lillehamer pakte hij namens Wit-Rusland zilver op de kilometer.

  Voor Zjelezovski voelde het missen van olympisch goud niet als een groot gemis. "Toen ik klein was, wilde ik wereldkampioen worden. Olympisch kampioen zei me niks. Als mens stel je jezelf doelen en die probeer je te verwezenlijken."

  "Als kind kende ik het belang van de Spelen nog niet. Hoewel ik tijdens de Spelen telkens heel goed in vorm was, was er telkens wel een of andere reden waardoor het niet doorging."

  Wereldkampioen voor drie verschillende landen

  Van 1991 tot 1993 won Zjelezovski drie wereldtitels op rij voor drie verschillende landen. Eerst als rijder van Sovjet-Unie, een jaar later namens het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (het verband van ex-Sovjetstaten) en in 1993 als Wit-Rus.

  Na zijn loopbaan liet 'De Beer uit Minsk' zich niet vaak meer zien in de schaatssport. Zjelezovski maakte carrière als zakenman, werkzaam voor een bedrijf dat keramische producten verkoopt in voormalige Sovjet-staten.

 2. Het heeft er alle schijn van dat Sven Kramer volgend jaar februari na de Winterspelen in Peking dan echt een punt achter zijn schaatsloopbaan gaat zetten.

  De viervoudig olympisch kampioen en dertigvoudig wereldkampioen treedt in die periode toe tot de directie van Team Oranje, de organisatie waaronder de wielerploeg en de schaatsploeg van Jumbo-Visma vallen.

  "Ik ga er nog niet te veel over zeggen. De komende tijd zal de verdere invulling nog doorgesproken moeten worden", zegt de 35-jarige Kramer in een interview met Bicycling.

  Managen onder de knie krijgen

  Het is de bedoeling dat Kramer samen met Merijn Zeeman, Richard Plugge en Jac Orie het beleid gaat bepalen van zowel de wieler- als de schaatsploeg.

  "Ik weet waar ik voor sta. Dat is dat de sportieve zaken voor honderd procent geregeld moeten zijn als je wil presteren. En ik wil het managen onder de knie krijgen. Ik denk dat ik in het directieteam van toegevoegde waarde kan zijn", aldus de Fries.

  In 2018 kwam een directiefunctie van Sven Kramer al ter sprake.

  Kramer benadrukt dat de actieve sporter in hem nog steeds op scherp staat. "Eerst volgend jaar nog knallen in Peking. Daarna is er een groot afscheid in het Olympisch Stadion en dan begint mijn toekomst."

  In zijn loopbaan won Kramer vier gouden olympische medailles. Drie op de 5.000 meter en een op de ploegenachtervolging. Op de 10.000 meter stond hij nooit op de hoogste trede.

 3. Sven Kramer heeft dinsdagochtend een operatie aan zijn rug ondergaan. Het betrof een relatief kleine ingreep, waarvan het herstel op enkele weken wordt geschat.

  De afgelopen seizoenen had de 35-jarige Kramer vaak last van fysiek ongemak aan zijn (onder)rug. Uitgebreid onderzoek was aanleiding voor de ingreep, die minder dan een jaar voor de Olympische Spelen van 2022 in Peking plaatsvond.

  "Normaliter kies je als sporter in het olympisch seizoen liever niet voor een operatieve ingreep", legt Kramer uit. "De afgelopen weken heb ik veel extra trainingsarbeid verzet en daarmee een flinke buffer opgebouwd voor de periode van herstel. Ik zie de toekomst met veel vertrouwen tegemoet."

  Ook coach Jac Orie staat achter de operatie van zijn pupil. "Op het ijs laat zijn lichaam hem af en toe in de steek. Alles afwegende durven we deze stap te zetten, omdat we denken dat er grote kans is dat hij hiermee beter en vooral stabieler zal kunnen presteren."

  Trainingskamp

  Kramer zal op 23 mei aanstaande gewoon met Team Jumbo-Visma afreizen naar het trainingskamp in het Italiaanse Collalbo. Dit kamp zal voor de meervoudig olympisch kampioen volledig in het teken staan van herstel.

 4. De Nederlandse langebaanschaatsers hebben komende zomer twee weken langer de tijd om zich voor te bereiden op het olympische seizoen. De schaatsers kunnen niet vanaf begin juli, maar al vanaf 21 juni trainen op het zomerijs in Thialf. Tot grote tevredenheid van de sporters, die eerder op het ijs wilden staan met het oog op de Olympische Spelen van 2022.

  Voor de kosten van de extra ijs-uren hebben alle betrokken partijen de handen ineengeslagen. "Topteams betalen mee, NOC*NSF neemt een deel van de kosten op zich en ook de KNSB draagt bij", legt Remy de Wit, technisch directeur van de schaatsbond uit. "Met het resultaat ben ik hartstikke blij, want juist in een olympisch seizoen wil je op geen enkel vlak concessies doen."

  Beperkt aantal teams

  Het ijs kan in de twee extra weken alleen worden gebruikt door de teams die eraan hebben meebetaald. Dat zijn Jumbo-Visma, Reggeborgh, Zaanlander en Worldstream.

  Vorige week werd bekend dat sportkoepel NOC*NSF, de KNSB, de gemeente Heerenveen en de provincie Friesland Thialf de komende jaren financieel gaan helpen. Het ijsstadion verkeert al enige tijd in financiële problemen.

  Vanaf volgend jaar september gaan de betrokken instanties Thialf jaarlijks voorzien van 1,4 miljoen euro. Precies het bedrag dat het stadion tekort komt. Jaarlijks haalt Thialf wel zo'n 2,8 miljoen op, maar daar staat ook een kostenpost van 4,2 miljoen euro tegenover.

 5. Sportkoepel NOC*NSF, schaatsbond KNSB, de gemeente Heerenveen en provincie Friesland gaan Thialf de komende jaren financieel helpen. Het ijsstadion verkeert al enige tijd in financiële problemen.

  Vanaf volgend jaar september gaan de betrokken instanties Thialf jaarlijks voorzien van 1,4 miljoen euro. Precies het bedrag dat het stadion tekort komt. Jaarlijks haalt Thialf zo'n 2,8 miljoen op, maar staan daar 4,2 miljoen euro aan kosten tegenover.

  "Het is geweldig om te zien hoe de partijen zich willen inspannen om Thialf een gezonde toekomst te gunnen", aldus Pier Eringa, die gesprekken voerde met de partijen en het rapport 'Samen Thialf' opstelde. "Dat is goed nieuws voor de hele schaatswereld. Het laat eens te meer de bijzondere positie zien die Thialf in de Nederlandse sportwereld heeft."

  Niet mogelijk verder te bezuinigen

  Uit het plan blijkt dat de accommodatie de kosten niet verder omlaag brengen. In de afgelopen jaren is er bezuinigd door bijvoorbeeld in de personeelskosten te snijden. Volgens Eringa kan Thialf alleen overleven als aandeelhouders en de structurele gebruikers van Thialf zoals de eerder genoemde instanties bereid zijn om bij te dragen.

  Daarnaast zal Thialf voor meer doeleinden gebruikt gaan worden. Zo wil de KNSB van het stadion het nationale trainingscentrum voor de kunstrijders maken.

  "Het stadion is er neergezet met geld van de provincie, maar is van nationale betekenis. Dan past het ook als de Rijksoverheid hier zijn verantwoordelijkheid neemt en met een eenmalige bijdrage zorgt dat Thialf ook de komende tien jaar het ijsstadion kan blijven waar die sporters, het publiek en de overheden trots op zijn", besluit Eringa.

  Behoorlijke uitdaging

  Volgens Maurits Hendriks, de technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, is er "een grote inspanning verricht waardoor Thialf niet omvalt". NOC*NSF gaat de ijstempel samen met schaatsbond KNSB, de gemeente Heerenveen en provincie Friesland financieel bijstaan.

  Politicus Sander de Rouwe klopte bij NOC*NSF aan. "Toen de gedeputeerde vorig jaar voor een behoorlijke uitdaging stond, heeft hij direct contact met NOC*NSF gezocht; of we mee wilden denken met oplossingen. En dat wilden we zeer zeker", aldus de technisch directeur.

  De overheden moeten de plannen nog wel voorleggen aan de kabinetsformateur,

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.