NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Volleybalcoach Toon Gerbrands bij PSV en honkballer Robert Eenhoorn bij AZ. Bestuursfuncties in de voetbalwereld worden al lang niet meer alleen door oud-voetballers bekleed. De nieuwe voorzitter van de Telstar Vrouwen komt uit het schaatsen: Yvonne van Gennip.

  Inderdaad, dé schaatskoningin van Calgary. In 1988 haalde ze daar drie keer olympisch goud. Ook daarna bleef Van Gennip actief op het ijs, als teammanager van de Nederlandse selectie.

  Nu treedt ze dus toe tot de voetballerij. "Ik was zelf ook wel een beetje verbaasd, hoor", reageert ze in alle eerlijkheid bij Langs de Lijn En Omstreken. "Ik denk dat een aantal oud-voetbalsters druk waren met andere zaken."

  Ondanks de verbazing was Van Gennip direct enthousiast. "Ik vind het leuk om talentvolle sporters verder te helpen, dan maakt het eigenlijk niet uit welke tak van sport dat is. Ik heb zelf ook een talentenfonds, dus ik vind het belangrijk dat zij een steuntje in de rug krijgen."

  De oud-schaatsster noemt zichzelf geen voetbalkenner. "Maar ik vind het spelletje leuk. Ik denk dat als ik nu zelf jong was, ik misschien wel was gaan voetballen. Zeker als je ziet hoe populair het nu is."

  "Maar als voorzitter maakt het in feite niet uit of je verstand van een sport hebt. We moeten met elkaar zorgen dat de meiden maximaal gefaciliteerd worden, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en straks gaan schitteren."

  Van 2011 tot 2017 speelde Telstar, met onder anderen Stefanie van der Gragt, Desiree van Lunteren en Loes Geurts, in de eredivisie voor vrouwen.

  De stichting Vrouwenvoetbal Noord-Holland (VVNH), waarmee Telstar in die jaren een samenwerkingsverband had, ging daarna over in VV Alkmaar dat nog altijd op het hoogste niveau speelt.

  De Telstar Vrouwen verdwenen even van de radar, maar keerden dit jaar terug in de landelijke beloftencompetitie. Het grote doel? De eredivisie halen. "Er is een samenwerkingsverband met 25 regionale clubs, er is een academie opgezet, er is nu een belofteteam en het is de bedoeling dat er een eredivisieteam komt."

  Al is dat laatste nu nog een stap te ver, vertelt Van Gennip. "Er komt namelijk behoorlijk veel geld bij kijken. Maar dat is ook een taak voor me: geld binnenhalen, zodat we betaald voetbal kunnen gaan spelen."

  Haarlem en Telstar, water en vuur

  Van Gennip werd 56 jaar geleden geboren in Haarlem, waar tot 2010 HFC Haarlem bestond, op zo'n zes kilometer van het stadion van Telstar in IJmuiden. De twee clubs waren jarenlang aartsrivalen. En nog altijd is de animositeit voelbaar.

  Dat merkte ook Van Gennip. "Ik had mijn aanstelling in vertrouwen al tegen een paar Haarlemmers verteld. Zij waren niet meteen enthousiast, haha. Het is oud zeer, want dat is al zo lang geleden."

  De nieuwe voorzitter hoopt de Haarlemmers ook enthousiast te kunnen maken voor Telstar. "Het zit zo dicht bij elkaar en veel voetbalsters hier komen ook uit de buurt van Haarlem. We moeten gewoon met elkaar Telstar zijn."

  "Laten we dat verleden lekker begraven en zolang er geen voetbalclub in Haarlem is, moeten ze lekker naar Telstar komen. Dus ja, het kan toch niet anders zijn dan dat het stadion straks vol zit?!"

  Aan ambitie en energie geen gebrek bij de voormalig ijskoningin. Maar weten de jonge voetbalsters eigenlijk wel wie ze is? "Nou, dat denk ik niet. Maar dat maakt ook helemaal niet uit, joh. Ik hoop gewoon dat ze heel ver gaan komen."

  Beluister hieronder het radiofragment van het telefoongesprek met Yvonne van Gennip, die in een ver verleden nog softballes blijkt te hebben gehad van voetbalcommentator Andy Houtkamp. Hoe dat zit, klik hieronder.

 2. De internationale schaatsbond ISU heeft de eerste vier wereldbekerweekeinden van het seizoen van de kalender gehaald. De bond onderzoekt als alternatief de mogelijkheid om een 'bubbel' te creëren in Nederland, zoals dat ook gebeurt in de Tour de France en bij enkele grote sporten in Amerika.

  De wedstrijden stonden voor november en december in Polen, Noorwegen, de Verenigde Staten en Canada op de rol. Reizen tussen die landen is vanwege de coronapandemie niet verstandig. Wanneer de schaatsers wel in actie gaan komen in het wereldbekercircuit is nog onduidelijk.

  Het is niet ondenkbaar dat de bubbel gecreëerd zal worden Thialf in Heerenveen om daar de afgelaste World Cup-wedstrijden te organiseren. De komende twee weken onderzoeken de KNSB, de ISU en House of Sports de haalbaarheid van het plan.

  Shorttrack

  Ook de eerste twee wereldbekerwedstrijden in het shorttrack zijn gecanceld door de ISU. De wedstrijden stonden in november gepland in Canada. Het is nog de vraag of de daaropvolgende wereldbekerwedstrijden in Zuid-Korea en China wel door kunnen gaan.

 3. De Nederlandse shorttracktrainster Wilma Boomstra wordt door verschillende atleten beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Dat schrijft de Washington Post. Boomstra is coach van de Amerikaanse ploeg.

  Drie schaatsers hebben een klacht ingediend bij de Amerikaanse schaatsbond wegens mentale en emotionele mishandeling. "Als je manier van schaatsen haar niet bevalt, noemt ze je een schande", zegt een van de anonieme sporters.

  Anderen omschrijven hoe ze het plezier in trainingen en sport verloren door de aanpak van Boomstra. "Het voelde alsof ik mijn leven aan het weggooien was."

  Meerdere sporters zijn het vertrouwen in Boomstra kwijt. "Als zeker de helft van het team deze praktijken herkent, zou er een alarm moeten afgaan", zegt een schaatser.

  De bond zegt de gevallen te onderzoeken, maar neemt vooralsnog geen maatregelen tegen Boomstra. Wel wordt eraan gewerkt om de relatie met haar schaatsers te verbeteren.

  "We zijn van mening dat Wilma technisch en tactisch een van de beste coaches ter wereld is", zegt Ted Morris, directeur van de Amerikaanse schaatsbond. "We kunnen ons allemaal op bepaalde vlakken verbeteren. We willen haar graag helpen zich te verbeteren. Als dat niet gebeurt, nemen we een beslissing."

  In een reactie laat Boomstra weten dat het onderzoek haar de mogelijkheid tot zelfreflectie geeft om te zorgen dat ze beter kan communiceren met de sporters.

  'Je loopt op een dunne lijn'

  "Ze heeft een harde aanpak", zegt oud-shorttracker Niels Kerstholt, die onder Boomstra heeft getraind in het verleden en samen met haar werkte bij het regionaal trainingscentrum Utrecht.

  "Het is een heel moeilijke discussie, coaches liggen overal onder het vergrootglas. Je wil een prestatiecultuur neerzetten, maar je loopt op een dunne lijn, dat zegt ze zelf ook. Dat is lastig."

  Een aantal sporters geeft in de Washington Post aan dat ze de werkwijze van Boomstra wel kunnen waarderen. "We worden als team steeds beter", zegt een van hen in de krant.

  Kerstholt: "Ik weet dat het een fysiek zwaar programma is, ook mentaal kan dat lastig zijn. Daar komen veel topsporters door bovendrijven, dat heeft ze wel bewezen. Sommigen kunnen niet omgaan met die manier van werken, anderen gaan er alleen maar harder van werken."

  "Een deel van het team trekt deze manier van coachen niet. Dan is het de vraag hoe je je als coach opnieuw uitvindt."

  In 2016 maakte de NOS een portret van Wilma Boomstra.

 4. De nieuwe schaatsploeg van Jutta Leerdam en Koen Verweij is officieel. Het team heet NXTGEN en zal naast Leerdam en Verweij vooral bestaan uit schaatstalenten. Wie dat zijn, wordt pas later bekendgemaakt.

  Het team wordt begeleid door de Russische schaatscoach Kosta Poltavets, die al eerder met Verweij samenwerkte in aanloop naar de Olympische Spelen van 2018, en oud-schaatser Jan Bos als assistent-coach.

  "Ik ben dit traject begonnen omdat ik dit zie als mijn laatste twee jaar als schaatser", aldus Verweij. "Ik wil het in die jaren goed hebben geregeld en er honderd procent vertrouwen in hebben. Ik wil graag iets achterlaten in het schaatsen waar het om de schaatsers draait."

  Verweij vierde zijn grootste successen in 2014, met een gouden medaille op de WK allround en de ploegenachtervolging bij de Olympische Spelen in Sotsji. Leerdam beleefde afgelopen seizoen haar doorbraak met een wereld- en Europese titel op de 1.000 meter. In Salt Lake City bleef ze op die afstand maar een fractie boven het wereldrecord van de Amerikaanse Brittany Bowe.

  "Ik heb voor deze route gekozen vanwege Kosta, Jan en de staf", vertelt Leerdam. "Ik heb superveel vertrouwen in deze route. Mijn doel is na zo'n succesvol seizoen niet een, maar twee stappen bovenop mijn niveau te doen en dat zie ik hier wel gebeuren."

  Sponsors

  Leerdam en Verweij reden afgelopen seizoen voor Reggeborgh. Aan die samenwerking kwam in april een einde, nadat onderhandelingen over een nieuw contract op niets uit waren gelopen.

  Momenteel wordt in samenwerking met een groep ondernemers gewerkt aan de verdere inrichting van NXTGEN en het vinden van extra sponsorinkomsten.

 5. Schaatsster Ireen Wüst mag zich met vijf gouden, vijf zilveren en één bronzen medaille onbetwist de succesvolste Nederlandse olympiër noemen, maar verzadigd is ze zeker nog niet. In 2022 wil ze er nog wel een schepje bovenop doen en nóg een keer goud halen. Dat fanatisme zat er bij de Brabantse al van jongs af aan in.

  In de verkiezing van de beste Nederlandse olympiër aller tijden is Wüst met haar - tot dusver - elf plakken op de derde plek geëindigd.

  Woedend en stampend liep de jonge Wüst naar boven. Het was de winter van 1997 en vader Wim Wüst was zojuist ergens tussen Harlingen en Franeker gestrand tijdens de Elfstedentocht. "Papa had niet mogen opgeven", zei ze met betraande ogen tegen haar moeder.

  "In mijn ogen heeft hij opgegeven en je geeft nooit op", verklaarde ze haar reactie. "Dat zit in mij." Het was voor de familie Wüst de eerste, en zeker niet laatste, kennismaking met het fanatisme van de jonge Ireen.

  Knallen

  Met datzelfde fanatisme pakte Wüst het schaatspubliek al snel in. Op de tribunes in Thialf gingen de mensen uit hun dak bij het eerste grote toernooi van de Brabantse.

  Tijdens de televisie-interviews probeerde ze zo hard te praten dat ze boven het publiek uitkwam. Ze dacht dat de interviewer haar anders niet zou horen. Meer dan eens gebruikte ze het woord 'knallen' en dat zou ze in de jaren erna ook blijven doen. "Ik had eigenlijk patent op dat woord moeten aanvragen."

  Op 19-jarige leeftijd 'knalde' Wüst al naar olympisch goud op de 3.000 meter in Turijn (2006) en daarmee mocht ze zich de jongste Nederlandse ooit noemen die een gouden medaille op de Winterspelen heeft veroverd.

  "Machtig mooi", zo omschreef Wüst haar eerste Spelen. "Dan ben je negentien en dan ben je daar ineens. Het was één groot feest. Er was een eetzaal en een spelletjeszaal. Ik dacht echt: waar ben ik terechtgekomen?"

  Het olympisch dorp kent inmiddels geen geheimen meer voor Wüst. Na 2006 was ze ook van de partij bij de Spelen van 2010 (Vancouver), 2014 (Sotsji) en 2018 (Pyeonchang). Nu mag vier Spelen op rij van de partij zijn misschien nog niet eens zo bijzonder zijn, maar bij al die Spelen minstens één gouden medaille grijpen is wel heel uitzonderlijk.

  Met haar gouden plak op de 1.500 meter in Pyeongchang verbrak ze opnieuw records. Ze werd niet alleen de succesvolste Nederlandse olympiër, maar ook de eerste schaatser aller tijden die elf keer een olympische medaille veroverde én bovendien de eerste atleet die op vier verschillende Winterspelen een individuele gouden medaille won.

  Toch nog één keer naar de Spelen

  Na de Spelen in Zuid-Korea dacht Wüst dat ze haar laatste olympische race had gereden, maar in de daaropvolgende zomer kwam ze alweer op dat besluit terug. "Ik ontdekte weer hoeveel ik geniet van het schaatsen, van het afzien, van de fietsritjes door Friesland, van het krachttrainen."

  En er is nog altijd een record waar ze op kan jagen: dat van meeste gouden medailles. Ze staat met vijf keer goud op gelijke hoogte met de Duitse Claudia Pechstein en de Amerikaanse Bonnie Blair.

  Het trio heeft één gouden plak minder dan Lidia Skoblikova, die met zes keer olympisch goud nog altijd recordhouder is. Wüst hoopt in Peking over twee jaar op gelijke hoogte te komen met de Russin.

  Daarna zit de schaatscarrière van de inmiddels 34-jarige er echt op, voorspelt ze. "De Spelen van Peking zijn een punt. En een uitroepteken."

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.