Skip to main content

NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
  1. Na het vertrek van Jutta Leerdam bij Jumbo-Visma is de grote vraag: wat gaat ze nu doen? Gaat ze bij een andere ploeg aan de slag, begint ze een eigen ploeg of werkt de topschaatsster voorlopig in haar eentje toe naar de Winterspelen van 2026 in Milaan? Schaatsbond KNSB zal haar in ieder geval blijven ondersteunen bij haar olympische droom.

    Wekenlang spraken Leerdam en de leiding van Jumbo-Visma over een nieuw contract voor de ster op schaatsen. Er kwam uiteindelijk geen witte rook en maandag werd duidelijk dat de wegen scheiden. "Omdat het tijd is voor iets anders", zo liet Leerdam op haar Instagram weten.

    De 1.000-meterspecialiste is nu aan het genieten van een vakantie op Puerto Rico, maar daar zal ze toch ook verder moeten nadenken over haar toekomst.

    "Het is voor haarzelf heel vervelend dat ze zoekende is. Dat heeft te maken met de norm die ze zichzelf oplegt, al is dat ook wel weer heel goed", zegt Remy de Wit, technisch directeur bij de KNSB.

    'Wij faciliteren het ijs en de krachtruimtes'

    De 25-jarige Leerdam is de komende tijd in ieder geval welkom in Thialf om te trainen tijdens de topsporturen. De KNSB wil haar namelijk graag helpen in aanloop naar de Winterspelen van 2026.

    "Schaatsers die geen ploeg hebben en in de hoogste categorie zitten, faciliteren wij met het ijs en de krachtruimtes. Leerdam hoort in die categorie thuis met een A-status en de medailles die ze heeft gehaald", vertelt De Wit.

    Maar met een ijsbaan en wat gewichten heb je nog geen trainer of coach die je op het juiste spoor zet. Die zal de KNSB niet faciliteren. "Maar in het verleden hebben we wel individuele toppers in een vergelijkbare situatie gehad. Jutta is belangrijk voor de sport en als ze die vraag zou hebben, zouden wij natuurlijk wel met haar meedenken. Wij helpen waar we kunnen."

    Maar alleen trainen in Thialf is ook niet optimaal voor de schaatsster. Sparringpartners zijn wel gewenst.

    Dat Leerdam nog in Thialf terechtkan, geldt alleen voor haar als individu. Er is ook een mogelijkheid dat Leerdam ervoor kiest om zelf een nieuwe ploeg te vormen, wat ze in het verleden al eens deed met haar toenmalige vriend Koen Verweij.

    Maar het is niet zo dat ze met een eigen team zomaar gebruik kan maken van diezelfde faciliteiten in Thialf, zegt de KNSB.

    "Als ze een eigen ploeg opricht, moet ze voldoen aan de licentie-eisen die zijn opgesteld door de KNSB. Daar kan ik nu niet meer over zeggen, maar mocht ze daarvoor kiezen, dan zullen we in het belang van de sport uiteraard kijken naar de mogelijkheden."

    Naar een ander team?

    Tot slot is er ook nog de optie voor de meervoudig wereldkampioene om zich aan te sluiten bij een bestaand team. Ze sprak bijvoorbeeld al met Team Reggeborgh, maar dat liep op niks uit. De AH Zaanlander-ploeg is ook geen optie, liet coach Jillert Anema in De Telegraaf optekenen.

    Ook had Leerdam contact met Martin ten Hove van Team IKO, waar ze ook aan het begin van haar carrière voor schaatste.

    "In eerste instantie leek het ons lastig haar te kunnen betalen. Maar al snel werd in de gesprekken duidelijk dat het haar niet om de financiën gaat, maar om de plek waar het sporttechnisch het best voor haar kan uitpakken", zei Ten Hove daarover.

  2. Jutta Leerdam vertrekt bij schaatsploeg Jumbo-Visma. De 25-jarige topschaatsster zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging in haar leven en haar schaatsploeg heeft daarop de onderhandelingen stopgezet.

    Commercieel directeur Sven Kramer van Jumbo-Visma laat na berichtgeving in De Telegraaf weten dat de gesprekken inderdaad zijn gestaakt. De ploeg had Leerdam volgens hem een "zeer mooi voorstel gedaan", maar omdat de sprintster twijfelde, heeft de ploeg de stekker uit de besprekingen getrokken.

    Leerdam zelf laat via Instagram weten dat ze lastige weken achter de rug heeft, maar dat ze het gevoel heeft dat het tijd is voor iets anders. "Ik heb altijd naar mijn gevoel geluisterd en ik weet wat ik hierna wil doen."

    Team IKO

    Leerdam is ondertussen in gesprek met andere ploegen. Onder andere Martin ten Hove, coach van team IKO, heeft met Leerdam gepraat. Leerdam schaatste al eens voor de ploeg van Ten Hove, aan het begin van haar loopbaan.

    Geld speelt bij die gesprekken niet de belangrijkste rol volgens Ten Hove. "In eerste instantie leek het ons lastig haar te kunnen betalen. Maar als snel werd in de gesprekken duidelijk dat het haar niet om de financiën gaat, maar om de plek waar het sporttechnisch het best voor haar kan uitpakken."

    Team Reggeborgh zegt één gesprek gehad te hebben met Leerdam, maar dat krijgt verder geen vervolg.

    Meer vertrekkers

    Leerdam was in het verleden onder andere wereldkampioen sprint en won meerdere gouden medailles bij de WK afstanden. Daarnaast haalde ze bij de Olympische Spelen in Peking van 2022 een zilveren plak op de 1000 meter.

    Jumbo-Visma gaat komend seizoen flink op de schop. Eerder werd al bekend dat Thomas Krol, Kai Verbij en Antoinette Rijpma-de Jong het team van coach Jac Orie gaan verlaten. Daar tegenover staat de komst van nationaal sprintkampioene Isabel Grevelt en Sanne in 't Hof.

  3. De uittocht van grote namen bij schaatsploeg Jumbo-Visma is nog niet voorbij. Kai Verbij, de wereldkampioen 1.000 meter van 2021, is de volgende die vertrekt. Verbij en Jumbo-Visma zijn in overleg uit elkaar gegaan.

    Verbij is de volgende van een lijst met grote namen die vertrekt bij de ploeg. Antoinette Rijpma-de Jong, Jorrit Bergsma, Thomas Krol en Dai Dai N'tab gingen hem voor.

    Daarnaast is het contract van Jutta Leerdam afgelopen bij Jumbo-Visma. Of zij wel bij de ploeg blijft, is nog onduidelijk.

    De 29-jarige Verbij reed sinds 2020 voor de ploeg van coach Jac Orie. De sprinter veroverde naast zijn wereldtitel op de 1.000 meter ook de nationale titel op de 500 en 1.000 meter (2021) en EK-goud op de teamsprint (2022) met Merijn Scheperkamp en Tijmen Snel. In 2022 werd hij tweede op het WK sprint.

    Verbij kwam afgelopen seizoen niet goed uit de verf. Hij reed geen EK of WK, zijn beste prestatie was een vijfde plaats bij de NK afstanden op de 1.000 meter. Samen met de ploeg werd besloten de samenwerking nu te beëindigen.

    Verbij weet nog niet waar hij zijn carrière vervolgt. "Ik ga nu de tijd nemen om te kijken wat de juiste vervolgstappen zijn voor mijn carrière."

    Leegloop

    Voor Verbij vertrokken dus Rijpma-de Jong (naar Reggeborgh) en Bergsma (naar AH Zaanlander). Krol, de regerend olympisch kampioen op de 1.000 meter, zette een punt achter zijn carrière.

    Er werden ook al nieuwe schaatsers aangetrokken door de ploeg. Isabel Grevelt, Sanne in 't Hof en de Belg Mathias Vosté schaatsen vanaf komend seizoen bij Jumbo-Visma.

  4. Toen shorttracker Jens van 't Wout in december de boarding in werd gereden, had hij niet verwacht er in april nog steeds last van te hebben. De botkneuzing zou gauw voorbij zijn, de verrekte enkelbanden zouden ook wel vlot genezen.

    Maar het liep anders, vertelt de 22-jarige Van 't Wout in zijn woonkamer vanuit een ziekenhuisbed. Het been volledig gestrekt, blauw gips om de enkel. Hoe hij de afgelopen maanden het best kan samenvatten? "Een series of unfortunate events."

    De gevolgen van zijn val tijdens een wereldbekerwedstrijd in Seoul waren op de EK in januari al zichtbaar. Van 't Wout schaatste rond met een speciale schoen, die zo strak mogelijk om zijn voet zat. Het leek wel alsof hij met een blok aan zijn been schaatste, zei hij destijds.

    Van 't Wout haakte op de EK uiteindelijk na één afstand af. Toch ging hij door met schaatsen. Met opnieuw een aangepaste schoen, om zijn enkel zo veel mogelijk te ondersteunen.

    Ideaal was het niet, maar Van 't Wout wilde koste wat het kost in maart meedoen aan de WK shorttrack in Rotterdam Ahoy. "Op de training ging het best goed. Ik viel vaker dan normaal, maar ik schaatste op een goed tempo en reed snelle rondetijden."

    Twijfels

    Toch ontstonden er twijfels. Was er niet wat meer aan de hand? "Ik merkte dat mijn conditie en het vertrouwen in mijn voet wel heel snel minder werden", legt hij uit. "Buiten het schaatsen om heb ik echt helemaal niks gedaan." Het gevoel voor het ijs behouden, had de prioriteit.

    Vorige week maakte het 'blok' aan zijn been plaats voor gips. Want in tegenstelling tot wat eerdere onderzoeken hadden uitgewezen, bleken zijn enkelbanden niet simpelweg verrekt. "Omdat ik tijdens en na het seizoen last bleef hebben, zijn we voor een second opinion gegaan bij een andere dokter."

    Tijdens die controle bleek dat een van zijn enkelbanden was afgescheurd. De dokter gaf hem de keuze: opereren met grote kans op volledig herstel, of niet opereren en nooit meer helemaal de oude worden. Van 't Wout koos voor het eerste. "Op tachtig procent trainen, daar heb ik niks aan."

    Volledige rust

    Van 't Wout is nu herstellende van de ingreep, waarbij de banden op de juiste plek zijn gezet. Het zal nog een maand of vier duren voordat zijn enkel de oude is, zo luidt de prognose. De komende tien weken moet hij bijna volledige rust houden.

    En dus zit er niks anders op dan wekenlang vooral in bed liggen. Een noviteit voor de jonge shorttracker, die nog niet eerder in zijn loopbaan met blessureleed van dit kaliber kampte.

    Dat betekent dat de vakantie naar de Spaanse zon niet meer doorgaat en er ook een streep gaat door de geplande motortochten met zijn vader. Van 't Wout, liefhebber van motors, had juist recentelijk zijn rijbewijs gehaald. Of het mentaal een zware klap is? "Het is vooral heel saai", zegt hij.

    Winterspelen

    Van 't Wout heeft er vrede mee dat deze zomer verloren gaat. Zijn grote doel, de Olympische Winterspelen van 2026, zijn immers nog ver weg. "De zomer voor de Spelen wil ik volop kunnen trainen. Dat is ook wel nodig."

    In het najaar hoopt Van 't Wout weer voorzichtig aan de slag te kunnen. "lk heb nog nooit zoiets meegemaakt, dus ik weet nog niet hoe mijn lichaam zal reageren. Als het goed gaat, hoop ik iets voor september weer wat ijsgevoel te hebben. Misschien kan ik de eerste twee wereldbekers nog rijden."

  5. Na een seizoen met tegenvallende resultaten is schaatsploeg Jumbo-Visma dit voorjaar bezig aan een hervorming. De nieuwste aanwinst is een oude bekende: na vijf jaar keert Sanne in 't Hof terug bij de ploeg van Jac Orie.

    Sinds haar vertrek bij Orie reed In 't Hof voor de gewestelijke selectie van Friesland en het afgelopen seizoen bij het internationale Team Gold van Johan de Wit.

    De specialiste op de langste afstand zegt dat de overstap haar vooral veel rust geeft. "De afgelopen jaren moest ik op het gebied van sponsoring en trainen heel veel zelf regelen. Bij deze ploeg is dat allemaal gewoon heel goed geregeld."

    De teamgenoten van In 't Hof boekten afgelopen seizoen veel succes onder de leiding van De Wit, maar zelf maakte ze mede door een blessure geen progressie.

    "Ik kon toch ook minder met vrouwen als Takagi trainen. De Japanse manier van trainen is gewoon anders dan die van mij. Ook vanuit Johan was er niet de intentie om met mij door te gaan en zijn we op een goede manier uit elkaar gegaan."

    Bij Jumbo komt ze in een ploeg die flink gerenoveerd wordt na het vertrek van voorlopig negen schaatsers. Inmiddels is In 't Hof, zevende op de 5.000 meter bij de Spelen van 2022, de derde versterking voor dit seizoen van het hoofdteam van Orie. Eerder werd bekend dat sprintster Isabel Grevelt en de Belg Mathias Vosté haar ploeggenoten worden.

    En nieuwe schaatsers waren er nodig voor de geel-zwarte formatie. Want Antoinette Rijpma-de Jong en Jorrit Bergsma kozen zelf voor een transfer naar een andere ploeg, Thomas Krol zette een punt achter zijn carrière en van zes andere schaatsers werd het contract niet verlengd.

    Orie nam in 2019 afscheid van In 't Hof met de mededeling dat hij haar niet aan de praat kreeg, maar zei toen al een samenwerking in de toekomst niet uit te sluiten. "Het is mooi om te zien dat Sanne zich de laatste jaren enorm heeft ontwikkeld. Tijdens onze gesprekken zag ik een ongelofelijke drive en toewijding bij haar."

    Die gesprekken lieten ook bij In 't Hof een goed gevoel achter. "Het klikte direct weer en ik kom nu ook heel anders de ploeg binnen dan toen ik vijf jaar geleden vertrok. Ik heb de Spelen al gereden en heel veel geleerd over mezelf. Toen kwam ik om te leren en nu om te winnen."

    "Ze heeft al een aantal keer op een nationaal podium gestaan en ik ben ervan overtuigd dat ze de potentie heeft om ook op mondiaal niveau naar de top toe te groeien. We gaan er alles aan doen om dat te realiseren", laat de coach weten.

    Tweede keer naar Spelen?

    In 't Hof hoopt zich bij Jumbo-Visma voor een tweede keer te plaatsen voor de Olympische Spelen. "Bij de eerste in China kon niemand bij zijn. Nu in Italië hoop ik dat van wel." De komende twee seizoenen staan dan ook in teken van de olympische 5.000 meter met goud als doel.

    Hoe de rest van de ploeg eruit komt te zien dit seizoen, is nog de vraag. Met Jutta Leerdam en Kai Verbij is nog geen overeenkomst getekend voor komend seizoen.