NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Er komt een uitgebreid onderzoek naar de vermeende meewind in ijstempel Thialf. Nadat er tijdens de laatste schaatstoernooien een flink aantal razendsnelle tijden werd genoteerd, lieten diverse schaatsers hun twijfels blijken over de luchtstromen in het stadion in Heerenveen.

  "Thialf heeft eerlijke competitie hoog in het vaandel staan en betreurt het dan ook dat sommigen vraagtekens bij dit onderwerp blijven zetten", valt te lezen in een verklaring.

  De directie van Thialf heeft de TU Delft nu gevraagd om de situatie te onderzoeken. "Het doel van de opdracht is om onderzoekers aan de hand van onafhankelijke en nauwkeurige metingen antwoord te laten geven op vragen die spelen rondom de vermeende meewind."

  Wereldrecord

  De hele winter waren de omstandigheden in Thialf onderwerp van gesprek. Naast een andere samenstelling van de ijsvloer zou volgens sommigen ook een verandering in het luchtcirculatiesysteem tot snellere tijden leiden.

  Het meest in het oog sprong de prestatie van Nils van der Poel op de tien kilometer tijdens de WK afstanden. De Zweed reed eerder deze maand in Heerenveen naar een sensationeel wereldrecord.

  Naar verwachting kunnen de onderzoekers in de loop van maart hun eerste conclusies presenteren.

  De Russische schaatsers Pavel Koelizjnikov en Natalja Voronina spraken voorafgaand aan de WK afstanden in februari al over de luchtstromen in Thialf.

 2. Arjan Stroetinga (39) heeft een punt achter zijn schaatsloopbaan gezet. Hij wordt in mei opnieuw vader en wil zich richten op zijn baan als autoverkoper.

  Maar er zijn meerdere redenen, vertelt Stroetinga in Langs de Lijn En Omstreken. "Ik ben nu nog gewoon wereldtop en ik wil niet langzaamaan afglijden tot pelotonvulling."

  Hij vervolgt: "Dit coronajaar heeft ook niet heel veel goed gedaan. We hebben geen één marathon kunnen rijden en dat is heel jammer."

  Vele prijzen

  Stroetinga werd als marathonschaatser zeven keer Nederlands kampioen op kunstijs, een record. "Dat vind ik wel echt uniek", zegt Stroetinga trots. Ook won hij het ONK op de Weissensee, de 100 van Eernewoude en 59 keer een marathon.

  Als langebaanschaatser werd Stroetinga in 2015 wereldkampioen op de massastart en een jaar later wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Vorige week werd hij bij de WK afstanden nog tweede op de massastart.

  Aan het werk in de garage

  Al voor die WK Afstanden had hij de knoop doorgehakt om te stoppen. "Ja, toen had ik wel het idee dat dit het laatste kunststukje moest worden." Zijn broer Wim Stroetinga zette enkele maanden geleden een punt achter zijn loopbaan als wielrenner, maar dat heeft volgens hem geen rol gespeeld. "Ik heb het niet met hem besproken."

  Stroetinga vertelt dat hij nu aan het werk gaat in de garage van zijn schoonvader. "Daar werkte ik toen ik begon met schaatsen ook al."

 3. Yara van Kerkhof en Daan Breeuwsma zijn door shorttrackbondscoach Jeroen Otter weer opgenomen in de selectie voor de WK shorttrack.

  De twee ervaren krachten werden in januari buiten de EK-selectie gehouden, maar maken volgende week wel deel uit van de aflossingsploeg bij de wereldkampioenschappen in Dordrecht.

  De individuele startplaatsen zijn voor topfavoriet en titelverdedigster Suzanne Schulting, Selma Poutsma, Xandra Velzeboer, Itzhak de Laat, Sjinkie Knegt en Dylan Hoogerwerf.

  Naast Van Kerkhof en Breeuwsma behoren ook Rianne de Vries en Jens van 't Wout tot de selectie op de achtervolging.

  Verjongingsslag

  De 30-jarige Van Kerkhof en de 33-jarige Breeuwsma kwamen begin dit jaar niet in actie bij de Europese titelstrijd in Polen. Het duo werd 'slachtoffer' van een verjongingsslag in de aflossingsploeg; bondscoach Otter gaf bij de vrouwen onder anderen de 19-jarige Velzeboer, de 21-jarige Poutsma en de 19-jarige Georgie Dalrymple een kans.

  Van Kerkhof neemt nu de plek weer over van Dalrymple. "Ik ben blij dat ik me na een zware periode weer terug heb kunnen vechten en heb er zin in om voor de wereldtitel te gaan strijden met de meiden", reageert Van Kerkhof.

  Velzeboer en Poutsma waren, naast Europees kampioene Schulting, al vrijwel zeker van een plek in de selectie van Otter. Poutsma pakte in Gdansk zilver op de 1.000 meter en Velzeboer veroverde het brons op de 500 meter.

  Bij de mannen waren De Laat en Knegt dankzij hun EK-medailles al zeker van een ticket voor de WK. Breeuwsma neemt de plaats in van de 22-jarige Friso Emons. "Een mega opluchting, ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest", zegt Breeuwsma.

  "Na de EK heb ik mijn kop niet laten hangen. Ik ben keihard blijven trainen en ben blijven geloven dat ik nog steeds een van de beste rijders ben voor Nederland."

 4. Titelverdedigster Suzanne Schulting kan al voor de start van de WK shorttrack veel van haar concurrenten wegstrepen. De schaats(st)ers uit Zuid-Korea, Japan en China staan in maart niet aan de start bij de wereldkampioenschappen in Dordrecht. Ook de Canadese Kim Boutin, in 2019 goed voor het brons in het eindklassement, heeft zich afgemeld.

  In navolging van de langebaanschaatsers hadden de Zuid-Koreaanse shorttrackers zich niet ingeschreven voor de WK. Vanwege de coronapandemie vinden de bond van dat land het niet verantwoord om naar Nederland af te reizen. China en Japan hadden zich wel aangemeld, maar hebben zich teruggetrokken.

  De Canadese ploeg reist wel af naar Dordrecht, maar Boutin ontbreekt. De 26-jarige shorttrackster gaat zich volledig richten op de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking. Daar wil ze op het hoogtepunt van haar mentale en fysieke fitheid zijn, zo liet ze via Instagram weten.

  Boutin trainde vorig jaar een periode met de Nederlandse ploeg mee. Toen had ze last van motivatieproblemen.

  Gedevalueerd

  Door de afmeldingen is het toernooi behoorlijk gedevalueerd. Van de toptien van de laatste WK (2019) zijn er zowel bij de mannen als de vrouwen nog vier shorttrackers over die gaan strijden om de wereldtitel, inclusief Schulting zelf.

  Onder anderen de Koreaanse Choi Min-jeong, in 2019 goed voor de wereldtitel op de 1.500 meter en zilver in het eindklassement, ontbreekt. Lara van Ruijven, bij de laatste WK winnares van goud op de 500 meter, overleed afgelopen zomer.

  Andere grote shorttracklanden, zoals Rusland, Hongarije en Italië, zullen wel van de partij zijn in Dordrecht. Dat betekent dat ook de Italiaanse Arianna Fontana, die het EK in Gdansk nog aan zich voorbij liet gaan, op het ijs zal verschijnen. Fontana heeft inmiddels, evenals haar mannelijke collega's Apollo Ono (VS) en Victor An (Z-Kor/Rus), acht olympische medailles vergaard.

  Bij de mannen zijn de Koreaanse nummers één en twee van 2019, Lim Hyo-jun en Hwang Dae-heon, er niet bij. De Koreanen zijn ook regerend wereldkampioen op de aflossing. De Koreaanse schaatsers zijn, een jaar voor de Spelen, al weken niet meer in training.

  Eerste mondiale toernooi

  Het afgelopen jaar ging er door veel shorttrackwedstrijden een streep vanwege het coronavirus. De wereldkampioenschappen van 2020 werden als eerste mondiale toernooi afgelast vanwege de pandemie. Ook alle wereldbekers werden geschrapt.

  De Europese shorttrackers reden van 22 tot en met 24 januari wel een EK in het Poolse Gdansk, waar Schulting met overmacht won, maar voor de rijders van buiten Europa zouden de WK shorttrack het eerste internationale toernooi zijn sinds de sportwereld stil kwam te liggen.

 5. Ruim een week nadat menig Nederlander vanwege de dagenlange vrieskou had gehoopt op een Elfstedentocht, is Reinier Paping, de winnaar van de legendarische Tocht der Tochten in 1963, negentig jaar geworden.

  "Het klinkt anders dan zeventig of tachtig; het lijkt alsof je ineens tien jaar ouder wordt", aldus Paping. "Maar ik voel me verder nog goed, hoor, ik ben nog altijd in beweging."

  58 jaar geleden schreef de toenmalig sportleraar uit Ommen geschiedenis door onder barre omstandigheden de Elfstedentocht op zijn naam te schrijven. In welhaast Siberische omstandigheden bereikte hij met vallen en opstaan de finish.

  Plaspauze

  Paping herinnert zich zijn zegetocht nog als de dag van gisteren. "Op een gegeven moment moest ik plassen, dus dat zei ik tegen de jongens met wie ik om beurten op kop reed. Ik ging naar de kant. Ik weet nog precies de plaats, vlak bij een boom. En toen ik klaar was zag ik dat er ineens een gat van zeventig, tachtig meter was."

  Jeen van den Berg reed tijdens Papings plaspauze weg bij de kopgroep. "Ik maakte het gat dicht. Dat ging me goed af. Ik voelde me nog prima. Toen ik terugkwam, vroeg ik aan die jongen of hij me kwijt wilde. Jeen was niet echt m'n vriend, laat ik het zo zeggen."

  Het laatste stuk reed Paping alleen op kop. "Het was een stuk met allemaal bochten. Ik keek een keer om en zag niemand meer. Toen dacht ik: laat ik maar doorgaan en m'n eigen tempo rijden. Ik zag die jongens niet meer."

  Na 10 uur en 49 minuten kwam Paping over de finish.

  NOC*NSF Sportgala

  Dankzij zijn legendarische overwinning werd Paping ook een graag geziene gast in televisieprogramma's. Hij mocht bijvoorbeeld in 2015 op 83-jarige leeftijd de prijs voor Sportman van het Jaar uitreiken aan shorttracker Sjinkie Knegt op het NOC*NSF Sportgala. Daar genoot de oud-schaatser zichtbaar van.

  Paping beschrijft 18 januari 1963 nog altijd als de dag van zijn leven.

  "Die dag heeft zo veel teweeggebracht. Overal waar ik kwam, werd ik staande gehouden door mensen die even met me wilden praten. En dat gebeurt nu nog steeds."

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.