Wat een feest is het geweest op de Weissensee!

Op dinsdag 21 januari vertrokken 26 VIJK-ers vol goede moed naar de Weissensee om deel te nemen aan de Alternatieve Elfstedentocht. Om het 40-jarig bestaan van VIJK te vieren hadden Edwin, Martin en Gerard-Jan het initiatief genomen om deze reis te organiseren. En dat hebben zij met verve gedaan, aan niets heeft het ontbroken, zelfs voor super weer hebben ze gezorgd.

De woensdagmiddag werd er al kennis gemaakt met de prima ijsvloer op het grote meer. Dit was al de eerste meevaller, want het gebeurt zelden dat er op dit gedeelte geschaatst kan worden omdat het hier veel dieper is. Dus met de hele groep 2 rondjes van bijna 20 km helemaal naar achteren, het zgn. Alpenblick.

De donderdagmorgen werd besteed aan het kijken naar de eerste wedstrijd van de profs, de Aart Koopmans Memorial. Daar konden we even zien hoe we nu echt moesten schaatsen, zonder ons zorgen te maken om de scheuren. Dus ook zelf de schaatsen maar weer om gebonden en het kleine meer verkennen. Super ijs, 45 cm dik en super weer!

Die avond vroeg naar bed, want om 07.00 u. moesten we weer fris aan de start staan. In het startvak stonden we natuurlijk te trappelen van ongeduld. Door de speaker werden we nog even opgejut, dat "als het vandaag met deze omstandigheden niet zou lukken, dat het dan nooit meer zou lukken". Nog even een spannende start in het donker, waar Marcel al na 100 meter onderuit werd gereden en een koprol over het ijs deed. Gelukkig kon hij de tocht weer hervatten.

Al snel werd het licht en ging een ieder in zijn eigen tempo de 16 rondjes aanvangen. 16 rondjes van 12,5 km, om uiteindelijk de 200 km vol te maken. Naar allang de tijd verstreek werd het natuurlijk wel zwaarder, het blijft wel een prestatietocht van een hoog kaliber. Sommigen maakten veelvuldig gebruik van de verzorgingspost, anderen minder om maar een goede eindtijd neer te zetten.

Na iets meer dan 7,5 uur kwam de eerste VIJKer binnen en dat moest natuurlijk Jan-Dirk zijn, hij was dat wel verplicht met zijn status. Daarna sijpelde alle schaatsers binnen en werden ontvangen door diegenen die al binnen waren. Allen kregen een voor deze gelegenheid speciaal ontworpen medaille om de nek gehangen. Daarna natuurlijk snel naar de balie van de organisatie om het dik verdiende Elfstedenkruisje op te halen. Waarna er in de feesttent de innerlijke behoeften weer werden aangevuld, desgewenst aangevuld met een biertje.

De laatste drie VIJK-ers kwamen in het donker binnen, na bijna 11 uur op de ijzers te hebben gestaan. Met dank aan Jeroen voor het steunen van Arienne en Mariëlle kwamen zij gezamenlijk binnen en leverden eigenlijk de zwaarste prestatie. Uiteindelijk hebben 25 van de 26 schaatsers de tocht volbracht, wat maar weer aangeeft wat een super conditie we hadden.

Die avond hadden velen nog fut om naar het blarenbal te gaan en tot diep in de nacht feest te vieren. Alleen een paar "oudjes" bleven in het hotel, samen met een fles Jägermeister en gingen wat vroeger tussen de lakens.

De zaterdag werd besteed aan het kijken naar het Open NK van de wedstrijdrijders. Die ochtend was het weer wat minder, een lichte sneeuw en toch ook wat dooi. Dus we hadden echt ontzettend veel geluk gehad dat wij onder uitstekende omstandigheden de tocht hebben kunnen volbrengen. Aan het eind van de middag met zijn allen in bus om de lange thuisreis te beginnen.

En wie nog meer foto's wil bekijken ==> Google Foto's

 

gebr. van Hemert
gebr.  De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.