Skip to main content

Activiteiten

 

  • Laatste update op .

“Meer kinderen op het ijs door samenwerking”.

De KNSB heeft de aktie "IJSTIJD" op touw gezet om de schooljeugd kennis te laten maken met het schaatsen.

Een aantal leden van VIJK heeft dit opgepakt en er een eigen versie van gemaakt, nl. "IJSTIJS"!

In de klassen van de scholen zal een zgn. "zwerftas" rond gaan waarmee leerlingen per stel een proefles kunnen volgen.

En kijk ook eens op Youtube naar een leuk promotiefilmpje! wat zij gemaakt hebben.

De IJSTIJS-tas is een rugzak vol met schaatspullen:

  • Een paar verstelbare schaatsen.
  • Een paar schaatsbeschermers
  • Een schaatsjas
  • Een paar handschoenen
  • Een handdoek
  • Een vriendenboek

De rugzak gaat rond in groep 3-4 van verschillende scholen in Rijnwoude, de eigenaar wordt uitgenodigd om een keer mee te trainen op dinsdagavond van 17.45 – 18.45 uur in de schaatshal De Vliet in Leiden. (www.schaatshalleiden.nl).

Als de eigenaar een keer mee heeft gedaan is het de bedoeling dat deze de tas doorgeeft aan iemand anders in zijn/haar klas op school.

 

  • Laatste update op .

Schaatsen op de landijsbaan

Als het ijs sterk genoeg is gaat de ijsbaan aan de Gruttolaan zo snel mogelijk open. De vereniging probeert dan de baan overdag en 's avonds open te stellen voor het publiek. Het is vaak een drukte van belang.

Onze landijsbaan aan de Gruttolaan bestaat uit twee delen:

  • Een krabbelbaan voor kinderen die nog moeten leren schaatsen en de vaders en moeders, opa’s en oma’s die met een slee met de allerkleinsten kunnen genieten op een afgezet gedeelte van de ijsbaan.
  • En een 400-meter baan waar iedereen naar hartelust kan schaatsen en daar met volle teugen van kan genieten.


De totale baanoppervlakte is ongeveer 15.000 vierkante meter. Er staat van 1 december tot 1 maart ca. 50 cm water op de baan, dat is dus een totaal van 7.500.000 liter water op de baan. Er staan vijf 14 meter hoge lichtmasten met op elke mast twee schijnwerpers om de vierhonderd meter baan goed te verlichten.Op de palen in de bochten staat een extra schijnwerper om de bochten goed te verlichten.

De krabbelbaan wordt door vijf gewone lantaarnpalen verlicht die wat meer sfeerverlichting geven.

Voor de koek en zopie is er ruim plaats in de kantine, waar je lekker bij de kachel kunt uitrusten van de geleverde inspanning op de ijsbaan.

Wilt u bij het parkeren van uw auto rekening houden met de omwonenden van de ijsbaan. Er is parkeergelegenheid op het parkeerterrein van VVK.

Openingstijden (ijs en wederdienende)

Zie hiervoor ook de actuele openingstijden op: www.schaatsen.nl

 
Maandag t/m zaterdag 10.00 u. - 17.00 u. en 19.00 u. - 22.00 u.
Zondag 12.00 u. - 17.00 u.
In schoolvakanties, elke dag geopend 10.00 u. - 17.00 u. en 19.00 u. - 22.00 u.

Locatie

Clubgebouw Vereniging IJs- en skeelersport Koudekerk,
Gruttolaan 39,
Koudekerk aan den Rijn.
 

Toegangsprijzen

Indien je lid bent van de vereniging geeft dit je, onbeperkt toegang tot de landijsbaan. Lid worden kun je via deze pagina.
Niet leden zijn uiteraard ook welkom. Hiervoor gelden onderstaande toegangsprijzen.

Toegangsprijzen voor niet-leden:

  • Jeugd t/m 15 jaar € 2,00

  • Vanaf 16 jaar € 4,00

  • Schoolschaatsen in overleg met bestuur

* Kinderen tot en met 5 jaar hebben gratis entree bij een betalende volwassene. Kinderen tot en met 8 jaar hebben gratis entree indien de begeleidende volwassene lid is van VIJK.

 
 

 

  • Laatste update op .

Dooifeest

Eén van de hoogtepunten voor de jeugd van VIJK is het dooifeest. Naar afloop van het schaatsseizoen, meestal begin april, gaan de kinderen onder begeleiding een weekend weg. Tijdens dit weekend worden er allerlei activiteiten georganiseerd op een mooie buiten-locatie.
Daarnaast hebben de kinderen vooral heel veel vrijheid om hun ding samen te doen. Voor vele kinderen is het dooifeest het hoogtepunt van het jaar.

Koningsspelen

De afgelopen jaren hebben afgevaardigden van VIJK in zowel Koudekerk aan den Rijn als in Hazerswoude-Rijndijk clinics aan de schooljeugd gegeven op skeelers. Trainers van VIJK geven, soms onder begeleiding van wat oudere jeugd oefeningen aan de schoolkinderen om ze kennis te laten maken met inline-skaten.

Kindermarkten

Jaarlijks staat VIJK ook op de Kindermarkt op de Da Costasingel in Hazerswoude-Rijndijk om haar sport te promoten. Kinderen kunnen dan een kleine training krijgen van bv skeeleren.

Clubkampioenschap Inline-skaten (skeeleren)

Naast het clubkampioenschap op het ijs van Leiden wordt ieder jaar in september nog een clubkampioenschap georganiseerd, dat van het Inline-skaten. Iedereen die lid is mag meedoen, niet-leden kunnen ter plekke voor €3,- lid worden en ook meedoen.
Deelnemers rijden een 100 meter, een 300 meter en een mini-marathon.

Poldercross

Een jaarlijks terugkerend evenement is ook de poldercross, georganiseerd door de jeugdcommissie. Lekker banjeren door de weilanden en sloten in de polder, afwisselend met hindernissen. Je moet echt niet bang zijn om nat te worden of onder de modder te komen zitten, een echt hollands festijn! Afspoelen in de Rijn en daarna aan de BBQ.

  • Laatste update op .

Binnen Vereniging IJssport Koudekerk zijn enige leden actief met schoonrijden. Allereerst staat hieronder een stukje historie. Tevens zijn we op zoek naar mensen die met de sport kennis willen maken. De contactgegevens hiervoor staat onderaan.

Schoonrijden ontstond rond 1875 en is één van de oudste vormen van het schaatsenrijden in ons land. Het wordt al veel langer beoefend dan het kunstrijden; verder vormt het de basis van het hardrijden! Men kan schoonrijden omschrijven als "het op een sierlijke wijze uitvoeren van de perfecte schaatsslag, afwisselend gereden op de buiten- en de binnenkant van een, licht gebogen, breed schaatsijzer met een geheel vlakke onderkant". Het zijn vooral die originele, oude klederdrachten, waardoor het schoonrijden de laatste jaren bij een breder publiek bekendheid geniet. De Landelijke Vereniging van Schoonrijders (LVS) heeft de laatste jaren een showgroep, die in binnen- en buitenland optredens verzorgt. Holland promotion in optima forma.

Wilt u gaan schoonrijden? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan wordt u met de schoonrijders in contact gebracht. U vindt alles over schoonrijden onder der website van de KNSB.nl en bij de Landelijke Vereniging Schoonrijden.

Ga eens kijken bij de trainingen in de Silver Dome te Zoetermeer op dinsdagen van 13.00-14.30 uur. Verdere informatie aldaar bij Thea den Hollander, wonend te Koudekerk en meerdere keren nederlands kampioen!

  • Laatste update op .

Door de Gewestelijke Commissie Marathon van het gewest Zuid Holland worden op de Uithof marathons georganiseerd in alle categoriën. Voor zowel senioren als masters zijn er meerdere categoriën zodat iedereen op zijn niveau een wedstrijd kan rijden. Bij een tekort aan deelnemers in bepaalde categorieën worden deze soms samengevoegd.

Deze wedstrijden worden over het algemeen op vrijdagavond afgewerkt en een enkele keer op zondag- of maandagavond in plaats van de training.

Voorwaarde voor deelname is dat je een KNSB-licentie aanschaft met oormerk: Marathon. Daarnaast is het verplicht om met een transponder te rijden. Kijk hiervoor op: mylaps.com. Voordeel aan deze transponder is dat iedere deelnemer het verloop van zijn wedstrijd kan terugzien. De transponder kan ook tijdens trainingen gebruikt worden. Rondetijden terugzien kun je bv. op de site van Vinksite.com, door daar je transponder ID in te vullen.

De kalender en uitslagen van de marathons worden door de de marathoncommissie van het gewest Zuid Holland bijgehouden op de site: https://www.knsbgewestzh.nl/marathon/

Eisen aan uitrusting:

  • Een valhelm die voldoet aan de ISU regels (ASTM norm F1849; is norm voor shorttrack).
  • Snijvaste hand-, scheen- en enkelbescherming;
  • Gesloten kleding met lange mouwen en broekspijpen.
  • Buizen van de schaatsen moeten gesloten zijn en de bladeinden moeten zijn afgerond met een straal van minimaal 1 cm (ronding 10 cent munt).
  • Het gebruik van wisselijzers of -schaatsen is gebonden aan regels.
  • Het gebruik van de kluunschoen tijdens natuurijswedstrijden is toegestaan mits dit geen gevaar oplevert voor de andere deelnemers.
  • Het is niet toegestaan voorwerpen te dragen waarbij redelijkerwijs ingeschat kan worden dat daardoor bij een ongeval een verhoogd risico op schade of letsel ontstaat.
  • Laatste update op .

Trainingstijden schaatsseizoen 2023-2024

AANMELDTERMIJN GESLOTEN! 

Voor gedetailleerde informatie voor de jeugd Leiden-Uithof jeugd 23-24

Voor gedetailleerde informatie voor ouderen Uithof master-senioren 23-24

Mocht u nog vragen hebben over een van de trainingen dan kunt mailen naar trainingen@vijk.nl
 
Jeugd Leiden.

De jongste jeugd (6-12 jaar) traint op de dinsdagavond van begin oktober tot en met maart (ongeveer 26 keer) op schaatsbaan in Leiden. Trainingstijd dinsdag voor de beginners: 17:45 - 18:45 uur en de "iets gevorderden": 19:00 - 20:00 uur. 

Er wordt een carpoolschema gemaakt voor het rijden naar Leiden. Dit betekent dat ouders een keer per 3-4 weken naar Leiden hoeven te rijden.

De kinderen worden naar niveau in groepen gedeeld. Onder leiding van een trainer wordt gewerkt aan de beginselen van het schaatsen zoals recht op de schaatsen staan, afzetten en pootje over. Plezier staat hier hoog in het vaandel. Wanneer ze veel progressie maken gaan ze naar een volgende groep. Aan het eind van het seizoen krijgt ieder kind het ‘schaatsvaardigheidspaspoort’ uitgereikt waarin de vorderingen zijn vermeld. Dit paspoort wordt gebruikt om elk seizoen de vorderingen van de schaatsvaardigheden bij te houden. Tijdens het seizoen zijn er allerlei activiteiten zoals ‘Pieten op het ijs’, introducé-schaatsen en mini Elfstedentocht.

 

Jeugd Den Haag.

De jeugd (13-18 jaar) traint op de vrijdagavond van begin oktober tot en met eind maart (22 keer) op de schaatsbaan in Den Haag Trainingstijd: 18:30-19:45.

Naast de trainingen in Leiden is er op vrijdagavond training op de 400 meterbaan op de Uithof in Den Haag. Om te trainen in Den Haag is het belangrijk dat je al over de juiste basisvaardigheden en inzet beschikt. Elk jaar aan het einde van het seizoen wordt er door de trainers in Leiden gekeken welke kinderen door kunnen (en moeten) gaan naar de Uithof.

De vrijdagavond kan vaak nog wel gecombineerd worden met de maandagavondtraining in Leiden.

Voor kinderen die trainen in Den Haag wordt aangeraden ook wedstrijden te rijden. Deze wedstrijden kunnen in een eigen categorie worden gereden en zijn meestal op zondagochtend. Kinderen kunnen ongeveer 7 wedstrijden per seizoen rijden. Tijdens de wedstrijden wordt je altijd gecoacht door een VIJK trainer. Die weet wat de regels zijn en zorgt er voor dat je je snel vertrouwd voelt. Je rijd de wedstrijden in een VIJK wedstrijdpak. Als je jong begint rijd je wedstrijden over 100 en 300 meter. Als het goed gaat komen daar wedstrijden over 500 meter bij. Hoe ouder je wordt hoe langer de afstanden. Alle gereden tijden zijn naderhand terug te vinden op de site van het gewest Zuid-Holland en worden in de SARA database van de KNSB opgenomen.

Volwassenen.

Volwassenen trainen op maandagavond van begin oktober tot en met eind maart (minimaal 22 keer) op de schaatsbaan in Den Haag Trainingstijd: 21:30 – 22:45 uur.

De volwassenen carpoolen over het algemeen met elkaar. Onderling worden hier afspraken over gemaakt.

De groep is de laatste jaren ongeveer 25 actieve deelnemers die onder begeleiding van twee ervaren trainers de fijne kneepjes van het schaatsen leren. Ondanks dat de aandacht hier voornamelijk ligt bij het marathonschaatsen, wordt er ook veel aandacht besteed aan bochten, afzet en techniek waardoor een ieder voor zich aan zijn of haar zwakke of sterke punten kan werken.

Tevens is er voor de rijders op het marathon-uur de mogelijkheid deel te nemen aan officiële marathons die in de loop van het seizoen door de KNSB worden georganiseerd. Zie hiervoor onder het kopje Marathon.

  • Laatste update op .

We zijn dan wel een ijsvereniging, maar je kunt het hele jaar voor activiteiten bij VIJK terecht;

 

Winter

Natuurlijk allerlei schaatstrainingen.

Zomer

Skeeleren, droogtraining en fietsen.

Schoonrijden

Een hele aparte tak van de schaatssport, maar heel leuk.

Marathon

Voor de echte schaatsers die een wedstrijd willen rijden.

Overige activiteiten

Leuke activiteiten voor de jeugd.

 

 

 

  • Laatste update op .