NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Er waren twijfels bij Sven Kramer, maar hij heeft toch besloten om nog twee jaar vol voor zijn geliefde sport te leven. De schaatser gaat door tot en met de Olympische Spelen van 2022 in Peking, zo maakte hij vandaag bekend. "Over het algemeen heb ik er nog heel veel plezier in. Dat staat bij mij voorop", verklaart Kramer.

  "Soms twijfel je wel, dat heb ik de jaren hiervoor ook gedaan. Als het niet loopt zoals je wilt en je wordt ouder, dan is het niet altijd even leuk. Maar ik wil nog wat moois laten zien op de Olympische Spelen. Ik denk ook dat dat reëel is en dat het kan, zeker als je kijkt naar de afgelopen WK afstanden."

  In Salt Lake City veroverde Kramer zilver op de 5.000 meter, op minder dan een seconde van Ted-Jan Bloemen. Die afstand is voor de Fries dan ook het speerpunt voor de komende jaren. "De vijf heeft altijd het dichtst bij mij gelegen en daar heb ik ook de meeste kans op. En natuurlijk speelt ook de tien kilometer mee. Alleen wordt dat wel steeds moeilijker. Maar ik ga die uitdaging niet uit de weg."

  Operatie aan de rug

  De moeilijkheid zit voor Kramer vooral in de problemen met zijn rug, die de afgelopen jaren regelmatig opspeelden. Hij overweegt daarom om zich te laten opereren. "Daar ben ik op dit moment heel erg over aan het nadenken", erkent Kramer. "Maar daar zit ook een bepaald risico aan. Je moet niet vergeten wat je nu hebt. Als mijn rug goed is, dan gaat het hard. Dat wil je ook niet weggooien."

  Kramer doelt op het feit dat een operatie ook verkeerd of zelfs averechts kan uitpakken. Terwijl hij nu op de WK afstanden wel tot een tijd van 6.04,91 op de vijf kilometer kwam. "En zo vaak heb ik dat niet gereden. De vraag bij een operatie is: wat gaan we doen? We zijn nu bezig met diagnostiek en onderzoek. Dat gaat niet supersnel. Zo'n operatie, daar kan ik wel wakker van liggen..."

  Als de operatie er komt, zal het in de komende maanden gebeuren. Zodat er voldoende tijd is richting de Spelen van 2022. En hoewel de olympische 5.000 meter in Peking het richtpunt is, wil Kramer het allrounden de komende jaren niet laten varen. Zo staat er in januari 2021 een EK allround in Heerenveen op de kalender.

  "Daar wil ik nog wel naar toe, ik ben in mijn hart nog zeker een allrounder. Maar als op dat moment de situatie zich voordoet dat het beter is om het niet te doen, zodat ik een betere WK afstanden kan rijden, dan moet je een keuze maken. Maar ik ga het niet nu al per definitie afserveren."

 2. Acht wintersporters geven ons dit seizoen een kijkje in de keuken. Hoe trainen ze, waar wonen ze en wat doen ze in hun vrije tijd? Het is te volgen op het YouTube-kanaal van NOS Sport.

  In de laatste aflevering van dit seizoen volgen we shorttrackster Lara van Ruijven en kunstrijdster Niki Wories.

  In deze aflevering zien we ons land steeds verder op slot gaan door het coronavirus. Van Ruijven traint aanvankelijk nog 'gewoon' in Thialf en sluit ze samen met haar teamgenoten het seizoen af met een uitgebreid diner. Drie weken later is vrijwel alles dicht.

  Van Ruijven ondergaat een schouderoperatie, waardoor ze de komende weken met een mitella moet lopen. Daarnaast is Thialf dicht, dus moet ze thuis revalideren.

  De shorttrackster kijkt ook terug op het afgelopen seizoen, met als een van de hoogtepunten de Europese kampioenschappen in Hongarije. Daar pakte ze in januari goud op de relay en zilver op de 1.000 meter.

  Wories in Canada

  Kunstrijdster Wories probeert in Canada fit te blijven door binnen te trainen en af en toe een rondje hard te lopen. Daarnaast laat ze zien hoe je een lekkere açai bowl maakt, blikt ze terug op het afgelopen seizoen en spreekt ze alle volgers in deze zware tijden moed in.

  Alle andere afleveringen van de Wintersquad zien? Ga dan naar het YouTube-kanaal van NOS Sport.

 3. Sven Kramer heeft zijn contract bij de schaatsploeg van Jumbo-Visma verlengd tot en met de Olympische Spelen van 2022. Hij had een verbintenis tot en met 1 april van dit jaar.

  De 33-jarige Kramer hield zijn toekomst de afgelopen tijd steeds open. Hij wilde het jaar voor jaar bekijken.

  "We zitten nog twee jaar van de Olympische Winterspelen van Peking, dus er is nog van alles mogelijk", aldus Kramer. "Het zou fantastisch zijn om mijn carrière met een olympische gouden plak af te sluiten."

  Vijfde Spelen

  Sinds 2014 rijdt Kramer voor de ploeg die gecoacht wordt door Jac Orie. Daarvoor reed hij jarenlang voor de TVM-formatie.

  De Spelen in Peking kunnen Kramers vijfde Spelen worden. Tot nu toe won negen olympische medailles, waarvan vier keer gouden exemplaren. Hij veroverde liefst dertig wereldtitels en elf Europese titels.

  Orie is blij met de contractverlenging van Kramer, die hij sinds 2014 onder zijn hoefde heeft. "Sven is een groot kampioen en ik vind het ontzettend leuk om ook de aankomende twee seizoenen nog met hem samen te werken. Als we hem fysiek goed weten te houden, ben ik ervan overtuigd dat hij de komende jaren topprestaties kan leveren."

 4. Schaatsster Femke Kok vervolgt haar carrière bij Reggeborgh, de sprintformatie van coach Gerard van Velde. De 19-jarige Kok brak dit seizoen door bij de eliteschaatsers, onder meer met een wereldrecord voor junioren op de 500 meter in Heerenveen.

  Kok, in 2019 al wereldkampioene junioren, schaatste zich eind december in de kijker door zich bij de NK afstanden op de 500 meter te plaatsen voor de EK en WK afstanden. Zelf was ze zich daar op dat moment nog niet van bewust.

  Bekijk hieronder het interview met Kok bij de NK afstanden:

  Het wereldrecord voor junioren (37,66) leverde Kok bijna een EK-medaille op, in Thialf werd ze begin januari vierde. Bij de WK afstanden in Salt Lake City, een maand later, eindigde ze op de negende plaats in 37,45, een verbetering van haar eigen wereldrecord.

  Een week later prolongeerde Kok in Polen haar wereldtitel allround bij de junioren.

  Wüst, Verbij en ook Leerdam?

  Kok stond in de belangstelling van alle commerciële ploegen en tekent tot 2022 bij de ploeg van Van Velde, waar ook Ireen Wüst de komende jaren zal schaatsen. Ook onder anderen Kai Verbij, Dai Dai Ntab en Koen Verweij staan bij Reggeborgh onder contract.

  "Ik heb voor Reggeborgh gekozen om dat ik deze ploeg het beste bij mij vind passen. Er zitten ervaren, maar ook jonge schaatsers bij, een goede mix."

  Jutta Leerdam, wereldkampioene op de 1.000 meter, reed afgelopen jaar ook voor Reggeborgh. Haar aflopende contract is nog niet verlengd.

 5. Nederland ligt deels plat, mensen wordt opgeroepen om toch vooral thuis te blijven en ook sporters kunnen geen kant op. De verveling kan toeslaan, hoe voorkom je dat?

  Shorttracker Sjinkie Knegt heeft een kort doch krachtig antwoord: ga met Lego spelen.

  Knegt weet waarover hij praat. Toen hij vorig jaar ernstige brandwonden had opgelopen, lag hij lange tijd in afzondering in het ziekenhuis. Zonder afleiding.

  "De verzorging nam veel tijd in beslag, maar in mijn vrije uurtjes was ik veel met Lego bezig. Ik houd namelijk niet zo van lezen", aldus de shorttrackkampioen die - op veilige afstand - wel even wat van zijn bouwwerken met de kleine steentjes wil laten zien.

  "Ik heb twee auto's en een grote vrachtwagen gemaakt. Een heftruck kreeg ik ook, maar daar kwam ik niet aan toe. Die auto's en vrachtwagen staan nog steeds in elkaar."

gebr. van Hemert
vd Klauw
gebr. De Hollander

Clubgebouw Vereniging IJssport Koudekerk
Gruttolaan  39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
icons8 facebook old a5d33

Secretariaat Vereniging IJssport Koudekerk
Postadres: Gruttolaan 39
2396 JB Koudekerk aan den Rijn
Mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.