Skip to main content

NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
 1. Hardlopen, trainen in de sportschool, een baan in de horeca. De vrouw die de afgelopen jaren het gezicht van het Nederlandse kunstrijden werd, is momenteel vooral actief buiten het ijs. Trainen op de schaatsbaan doet Lindsay van Zundert "zo af en toe."

  De 19-jarige Van Zundert kiest vanwege privé-omstandigheden, die ze niet nader wil specificeren, even voor zichzelf. Wanneer en of ze terugkeert in de sport is van later zorg.

  In januari ontbrak ze op de EK en ook tijdens de Challenge Cup in Tilburg, waar tweevoudig wereldkampioene Kaori Sakamoto de grote blikvanger is, was Van Zundert dit weekend slechts toeschouwer. "Door de omstandigheden kan ik niet optimaal zijn, ook mentaal niet. Als ik schaats, wil ik op mijn best zijn. Het is belangrijk voor mij om me nu op mijzelf te focussen."

  "Ik moet even iets anders doen. Als je twaalf jaar lang iedere dag aan één stuk door schaatst, dan heb je op een gegeven moment ook wat tijd voor jezelf nodig. Dus ik doe nu ook andere dingen en dat is ook leuk. Werken in de horeca is iets heel anders dan 24/7 op de ijsbaan staan."

  Wat dat betekent voor het vervolg van haar loopbaan, houdt Van Zundert in het midden. Haar intentie is om terug te komen. Maar of dat ook lukt, is onzeker. "Met mijn mentale toestand denk ik: we zien wel waar we komen. Ik ga mijn best doen. Mocht het lukken, dan is het leuk. Als het niet lukt, dan hoop ik mijn ervaringen over te brengen aan de jonge generatie."

  Een comeback is voor Van Zundert geen halszaak. "Ik wil mijzelf niet doorpushen en straks voor een teleurstelling komen te staan. Dan is de klap voor mij nog groter. Dus ik houd alle opties open."

  Wat een mogelijk afscheid makkelijker maakt, is dat Van Zundert haar grote doel eigenlijk al heeft verwezenlijkt. "Ik kan nooit zeggen dat mijn carrière niet gelukt is. De Olympische Spelen behalen, was één van mijn dromen. Dat heb ik waargemaakt en dat pakt niemand mij meer af. Dat zal ik nooit vergeten."

  Wat daar nog bij komt, als ze haar loopbaan vervolgt, is pure bonus. Naar de Spelen van Milaan kijkt Van Zundert in ieder geval nog niet. "Die zijn pas over twee jaar, dat is nog een heel eindje. Ik focus mij liever op het nu."

  De liefde voor de sport is er nog wel, erkent Van Zundert bij de boarding van ijsbaan in Tilburg. "Het is toch een heel ding in mijn leven geweest, dus leuk blijf ik het altijd wel vinden."

  In periodes van twijfel en onzekerheid kon Lindsay van Zundert altijd terugvallen op Joan Haanappel, de kunstrijdicoon dat afgelopen week overleed. Haanappel ontfermde zich met haar Stichting Kunstrijden Nederland over Van Zundert. Voor de jonge schaatsster was Haanappel een "bonusoma", een vriendin en een mentor, die haar met raad en daad terzijde stond.

  "Na mijn Grand Prix in november hadden we nog contact", vertelt Van Zundert, die tijdens die wedstrijd in Japan als 12de en laatste eindigde. "Toen heeft ze nog advies gegeven: 'Blijf gewoon jezelf, het kan een keer misgaan, kop op'. Dat zijn mooie woorden."

  "Het is een tijd geleden dat ik haar gesproken heb. Normaal spraken we elkaar echt iedere dag. Maar door haar operaties was het de afgelopen drie maanden niet mogelijk om nog met elkaar te praten, over de telefoon of in real life. Dat doet best wel pijn. Advies van Joan kon ik altijd gebruiken."

  Als Kaori Sakamoto onder luid gejuich op het ijs verschijnt, heeft Van Zundert het pand al verlaten. Ze gaat kijken bij haar vriend, die een voetbalwedstrijd speelt. Sakamoto bereidt zich in Tilburg voor op de WK, die in maart in Montreal worden gehouden en waar de Japanse opgaat voor haar derde wereldtitel op rij.

  Van Zundert houdt de deur naar die WK nog op een kier. Maar het lijkt hoogst onwaarschijnlijk dat zij daadwerkelijk aan de start verschijnt.

 2. Kjeld Nuis en Isabel Grevelt zijn de nieuwe Nederlandse schaatskampioenen op de sprint. Bij de NK in Heerenveen stelden de twee bovendien beiden een ticket voor de WK sprint veilig.

  Ook Joep Wennemars plaatste zich na een spannende strijd voor de wereldkampioenschappen, die op 7 en 8 maart worden verreden in Inzell.

  Europees kampioen Merijn Scheperkamp kwam slechts 0,05 seconden tekort voor een WK-ticket.

  Voor veel schaatsers waren die WK-tickets eigenlijk belangrijker dan de nationale titels. De mannen streden om twee tickets, voor de vrouwen lag er één startbewijs klaar.

  Hoog niveau, kleine verschillen

  Vooral bij de mannen werd de strijd om de WK-tickets razendspannend, want het niveau was hoog en de verschillen waren klein. Zowel Nuis, Wennemars als Scheperkamp doken met hun puntentotaal onder het kampioenschapsrecord, dat sinds 2022 op naam stond van Hein Otterspeer.

  Scheperkamp had na drie afstanden de beste uitgangspositie voor de afsluitende 1.000 meter. De Europees kampioen verdedigde een voorsprong van 0,32 seconden op Nuis, specialist op de kilometer. Ook Wennemars en Prins maakten nog kans op een ticket, maar dan moesten ze wel een heel goede 1.000 meter rijden.

  Bekijk de reacties van Nuis, Wennemars en Scheperkamp hieronder:

  Dat deed Wennemars. Met 1.07,40 snelde hij naar een persoonlijk record. Het was niet genoeg voor de nationale titel, want Nuis was nog 0,08 seconden sneller. Maar wel voor een plek op de wereldkampioenschappen, omdat Scheperkamp te veel tijd verloor op de 1.000 meter.

  Scheperkamp veroverde nog wel het brons, Prins werd vierde in het klassement.

  "Dit was echt een heerlijk toernooi. Als je zó hier in de rondte mag rijden, voor al die mensen. Het was echt te gek", reageerde de 34-jarige Nuis, die dit weekend in topvorm verkeerde. "Ik heb hier vier keer een 9 gescoord, misschien een 9,5 op de 1.000 meter. Ik ben heel blij."

  Ook spannende ontknoping bij vrouwen

  Bij de vrouwen leek het een stuk minder spannend te worden. Grevelt ging na drie goede afstanden comfortabel aan de leiding in het klassement, maar op de afsluitende 1.000 meter werd de ontknoping toch nog bloedstollend.

  Fledderus legde de lat in de voorlaatste rit hoog voor Grevelt. Met de 1.15,08 van haar concurrente op het bord moest Grevelt tot het uiterste gaan om het WK-ticket en de NK-titel binnen te slepen. Dat lukte maar net: Grevelt was slechts 0,02 seconden sneller en hield in het algemeen klassement een kleine marge over.

  Fledderus moest genoegen nemen met het zilver, Dione Voskamp veroverde het brons.

  Zenuwen

  "Ik merkte dat ik echt wel zenuwen had. Toen Marrit het zo op scherp zette dacht ik: het wordt wel lastig", reageerde Grevelt, die nog rijdt voor het gewest Friesland. Volgend jaar hoopt ze "haar vleugels uit te slaan", maar ze weet nog niet bij welke ploeg dat zal zijn.

  Het sprinttoernooi bij de vrouwen was flink gedevalueerd, want de twee beste Nederlandse sprintsters deden niet mee.

  Wereldkampioen Jutta Leerdam liet het toernooi schieten, omdat ze zich al heeft geplaatst voor de WK sprint. Hetzelfde geldt voor Femke Kok, die vorige week haar wereldtitel op de 500 meter prolongeerde en daardoor een aanwijsplaats heeft gekregen.

  De Boo afwezig

  Bij de mannen had alleen seizoensrevelatie Jenning de Boo zich al geplaatst voor de wereldkampioenschappen, op basis van zijn prestaties bij de NK afstanden. Hij deed om die reden ook niet mee dit weekend.

  Ervaren mannen als titelverdediger Otterspeer en tweevoudig wereldkampioen Kai Verbij hoopten hun nog kleurloze seizoen bij de WK in Inzell nog wat glans te kunnen geven, maar dat was na de eerste dag al een onhaalbare missie geworden.

  Otterspeer stond na de 500 meter zesde maar ging op de 1.000 meter onderuit, waardoor hij een goede klassering meteen kon vergeten. Verbij eindigde als zesde.

  Afscheid Krol

  Regerend wereldkampioen sprint Thomas Krol deed niet mee aan de NK. Hij maakte vrijdag bekend een punt achter zijn loopbaan te zetten en reed na een emotioneel afscheid op het middenterrein alleen nog een ereronde op het ijs in Thialf.

  Bekijk hieronder de uitslagen van alle afstanden en het klassement, door met de pijltjes naar links of rechts te klikken.

 3. Chris Huizinga heeft voor het eerst in zijn loopbaan de nationale allroundtitel veroverd. Bij de Daikin NK allround in Heerenveen was de 26-jarige schaatser dit weekend veruit de sterkste over vier afstanden.

  Huizinga veroverde ook een startbewijs voor de WK allround, die op 9 en 10 maart worden verreden in Inzell.

  Kars Jansman werd tweede en mag zich dankzij een geweldige tien kilometer (12.51,05) ook opmaken voor de wereldkampioenschappen. Beau Snellink, die na drie afstanden nog tweede stond, greep naast de tickets. Hij verloor te veel tijd op de tien kilometer en werd derde.

  Patrick Roest had al een WK-ticket op zak en besloot daarom zijn nationale titel niet te verdedigen.

  Bekijk de reacties van Huizinga en Jansman:

  Huizinga zat na de eerste NK-dag al op rozen. Hij reed een goede 500 meter en won de 5.000 meter. Op de slotdag viel zijn grootste concurrent, Marcel Bosker, ook nog weg. Bosker stond na twee afstanden op de tweede plaats, maar liet zaterdag weten dat hij worstelt met mentale problemen.

  Snellink won de 1.500 meter met een persoonlijk record, maar Huizinga gaf weinig toe en had daardoor op de afsluitende 10.000 meter een riante voorsprong van 15 seconden op zijn ploeggenoot.

  Strijd om tweede WK-ticket

  De strijd om de titel was daardoor niet meer zo spannend, maar het gevecht om het tweede WK-startbewijs nog wel.

  Kars Jansman moest 7 seconden goedmaken op Snellink om zich te plaatsen voor de WK. Dat lukte dankzij een uitstekende tien kilometer, waarmee hij bijna 20 seconden terugpakte. De 28-jarige Jansman snelde naar de winst met een persoonlijk record en mag zich opmaken voor zijn eerste WK allround.

  Ook Huizinga, die zijn handen de hele tijd op zijn rug hield, reed een persoonlijk record op de langste afstand. Hij was zes seconden langzamer dan Jansman en kon zijn eindzege al voor de finish vieren.

  Bekijk hieronder de uitslagen van alle afstanden en het klassement, door met de pijltjes naar links of rechts te klikken.

 4. Antoinette Rijpma-de Jong heeft voor de vijfde keer in haar loopbaan de nationale allroundtitel veroverd. De 28-jarige titelverdedigster ging het hele toernooi aan de leiding en gaf haar voorsprong op de afsluitende vijf kilometer niet meer weg.

  Dankzij haar overwinning mag Rijpma-de Jong zich ook opmaken voor de WK allround, die op 9 en 10 maart worden verreden in Inzell. Alleen de winnares van de Daikin NK allround plaatste zich voor de wereldkampioenschappen. Marijke Groenewoud en Joy Beune deden niet mee aan de NK, omdat zij al een WK-ticket op zak hadden.

  Dul enige uitdager

  Elisa Dul was de enige die het Rijpma-de Jong moeilijk wist te maken in de strijd om het laatste startbewijs. Zij won zaterdag de 3.000 meter en bleef op de slotdag in het spoor van Rijpma-de Jong op de 1.500 meter. Op de vijf kilometer moest Dul een achterstand van ruim 7 seconden goedmaken.

  De twee schaatssters maakten er een spannende rit van. Rijpma-de Jong, die het vooral moet hebben van de kortere allroundafstanden, pareerde twee keer een aanval van Dul en versloeg haar na een paar snellere slotronden.

  Dul moest het doen met een zilveren NK-medaille. Het brons ging naar Merel Conijn, die met een sterke 5.000 meter afrekende met Melissa Wijfje en Robin Groot. Conijn won de 5.000 meter in 6.55,72.

  Topfavoriet

  Rijpma-de Jong begon het toernooi als topfavoriet voor de nationale titel. Zaterdag reed ze al sterk op de 500 en de 5.000 meter, waardoor ze de slotdag begon met een riante voorsprong op Dul.

  De viervoudig titelhoudster wist dat ze nog wat extra winst moest pakken op de 1.500 meter, want de 5.000 meter is normaal gesproken niet haar sterkste punt. Dat bleek mee te vallen. Met 7.00,09 was ze zo'n anderhalve seconde sneller dan Dul.

  'Oude vechtjas'

  Rijpma-de Jong, die zich de afgelopen jaren steeds meer op de sprintafstanden is gaan richten, gaf na haar rit toe dat ze erg zenuwachtig was voor de vijf kilometer. "Het was mijn eerste van het seizoen. Ik had superveel last van de jetlag", zei de schaatsster, die een week geleden nog in actie kwam bij de WK afstanden in Calgary. "Ik dacht: ik moest rustig blijven. Dat is wel goed gelukt."

  Met haar sterke 5.000 meter deed Rijpma-de Jong haar bijnaam eer aan. Door haar coach Jac Orie werd ze na haar rit "een oude vechtjas" genoemd. Daar kon de schaatsster zich wel in vinden. "Ik geef nooit op. Vechten tot je erbij neervalt, nooit loslaten."

  Het leverde Rijpma-de Jong haar vijfde allroundtitel op, waardoor ze op gelijke hoogte kwam met Ria Visser. Stien Kaiser is recordhouder bij de vrouwen met zes Nederlandse titels.

  Conijn emotioneel

  Voor Merel Conijn, die in 2022 de nationale titel al eens veroverde, was de bronzen medaille veel waard. De 22-jarige schaatsster liep afgelopen zomer een flinke trainingsachterstand op door een blessure. "Ik mocht alleen wandelen", vertelde ze geëmotioneerd.

  Bekijk het interview met Conijn hieronder:

  Bekijk hieronder de uitslagen van alle afstanden en het klassement, door met de pijltjes naar links of rechts te klikken.

 5. Schaatser Marcel Bosker gaat niet meer van start op de slotdag van de NK allround in Heerenveen. De tweevoudig nationaal kampioen heeft zich afgemeld voor de 1.500 meter.

  De afmelding van Bosker kwam niet uit de lucht vallen. Zaterdag vertelde hij voor de NOS-camera dat hij worstelt met mentale problemen. "Woensdag zat ik nog jankend thuis en wilde ik niet rijden", zei hij. En vervolgens: "Vandaag zit ik mentaal goed in elkaar, maar ik weet niet hoe het morgen gaat."

  Desondanks begon de 27-jarige schaatser goed aan de nationale kampioenschappen. Hij was op de 500 meter de snelste allroundspecialist en stond na de 5.000 meter tweede achter klassementsleider Chris Huizinga.

  De ploeg van Bosker, Reggeborgh, wilde niet verder ingaan op de afmelding.

  "De afgelopen weken waren lastig voor hem. Dat wisten wij. We waren wel verrast hoe open en eerlijk hij er gisteren over was. Maar hij had het gevoel dat hij zich moest uiten. Wij steunen hem uiteraard en zullen de komende tijd kijken wat er voor hem nodig is", reageerde zijn coach Robin Derks.

  Geen WK allround

  Bosker kan door zijn afmelding ook geen aanspraak meer maken op een startbewijs voor de WK allround. Hij had na de eerste dag nog alle kans om dat ticket te veroveren, want de eerste twee schaatsers van de NK plaatsen zich voor de wereldkampioenschappen.

  De NK allround gaan om 11.05 uur verder met de 1.500 meters voor vrouwen en mannen. Daarna volgen de afsluitende 5.000 en 10.000 meter.