Skip to main content

NOS schaatsnieuws

NOS Schaatsen
  1. Jarenlang maakte Yara van Kerkhof deel uit van de mondiale top in het shorttrack. Sinds 2011 verzamelde ze liefst 23 medailles op Olympische Spelen, WK's en EK's, waarvan veertien keer goud. Vandaag kondigde ze aan dat ze een punt zet achter haar topsportcarrière.

    Van Kerkhof zag het shorttrack tijdens haar loopbaan uitgroeien van ondergeschoven kindje tot volwaardige topsport. Daar had ze zelf een groot aandeel in: ze was onderdeel van verschillende succesvolle ploegen op het onderdeel aflossing en schreef op individueel niveau Nederlandse sporthistorie.

    "De eerste Nederlandse vrouw die in het shorttrack een individuele olympische medaille won", beaamt ze. "Dat is superbijzonder en iets waar ik met heel veel trots op terugkijk."

    Zware klap

    De lange loopbaan van Van Kerkhof kende niet enkel hoogtepunten. Buiten de schaatsbaan kreeg ze een zware klap te verwerken toen ploeggenoot en vriendin Lara van Ruijven in 2020 overleed als gevolg van een stoornis aan het immuunsysteem.

    "Ik ben het meest trots op mijn individuele medaille, maar het meest blij ben ik met de teammedailles. Daarnaast heeft die bronzen medaille met Lara (op de Olympische Spelen van 2018 op de 3.000 meter aflossing, red.) heel veel extra waarde gekregen."

    "Dat verlies is nog steeds heel zwaar. Het is echt een maatje dat je verliest", zegt Van Kerkhof. "Die euforie met Lara was toen zo groot, dat is een herinnering die me heel dierbaar is."

    Dat de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018 zo succesvol verliepen, met een individuele zilveren medaille en een bronzen plak op het onderdeel aflossing, was van tevoren geen zekerheid voor Van Kerkhof. Ze was verdachte in een dopingzaak.

    "Dat begon in de zomer voor de Spelen. Ik kreeg toen een bericht dat mijn bloedwaarden niet goed waren en dat ik moest verklaren waardoor dat kwam. Als ik dat niet kon, dan zouden zij de aanname doen dat ik doping had gebruikt..."

    De opluchting was dan ook groot toen de oorzaak werd gevonden. Als kind had Van Kerkhof met een hartafwijking gekampt, waarvoor ze een operatie had ondergaan. Die conditie aan haar hart verklaarde uiteindelijk haar afwijkende bloedwaarden op latere leeftijd.

    "Toch is het afwachten of ze je verklaring dan wel aannemen. Ik hoorde pas dat ik vrijgesproken was toen ik op het vliegtuig wachtte naar Japan, waar we ons voorbereidende trainingskamp op de Spelen hadden."

    Uiteindelijk ging Van Kerkhof naar de Spelen in Pyeongchang en de rest is geschiedenis. Met haar zilveren medaille op de 500 meter schreef ze historie, met de bronzen medaille op de 3.000 meter aflossing deelde ze het succes met haar teamgenoten.

    Toch zou Van Kerkhofs finest hour vier jaar later pas volgen. Met Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer pakte ze in Peking olympisch goud op de 3.000 meter aflossing, een medaille die ze omschrijft als het sportieve hoogtepunt in haar carrière.

    Na het winnen van goud op datzelfde onderdeel op de WK in Rotterdam, begin dit jaar, voelde Van Kerkhof dat dat een mooie afsluiting van haar topsportcarrière zou kunnen zijn. Ze werd jarenlang 'de pitbull' genoemd, maar zo voelde ze zich steeds minder.

    "Het is een lang proces geweest om deze knoop door te hakken", vertelt Van Kerkhof over haar beslissing om te stoppen. "Het is mijn identiteit, iets dat ik al vijftien jaar lang fulltime doe. Het is mijn passie en het team voelt ook als een familie."

    Toch heeft ze haar besluit genomen. "Ik heb er stapje voor stapje naartoe gewerkt. Op een gegeven moment kwam ik tot de conclusie dat ik niet meer terug wilde naar dat regime van zes dagen per week trainen en altijd moe zijn. Dan is het ook oké zo."

    Wat de toekomst brengt, is nog ongewis. Van Kerkhof werkte al als onderzoeker in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam: ze volgde de studie bewegingswetenschappen en liep in dat kader stage in het ziekenhuis waar ze zelf ooit een hartoperatie onderging.

    "Ik zou me graag voor die kinderen inzetten, ik ben ook ambassadrice voor stichting Hartenkind", zegt ze. "Maar of ik echt in die richting wil werken, weet ik nog niet. Ik wacht af wat de mogelijkheden zijn en dan ga ik kijken of een baan mooi genoeg is om voor te verhuizen uit Heerenveen."

  2. Shorttrackster Yara van Kerkhof zet een punt achter haar sportcarrière.

    "Dat ik alle kleuren olympische medailles heb, had ik nooit durven dromen. Ik heb er intens van genoten maar het is nu tijd om dit avontuur af te sluiten. Ik heb behoefte aan meer tijd en ruimte voor andere dingen en de mensen om me heen", meldt de 34-jarige Zoetermeerse op sociale media.

    Van Kerkhof was jarenlang onderdeel van meerdere succesvolle shorttrackploegen. Op de Olympische Spelen in Peking in 2022 vierde ze haar grootste triomf door goud te winnen op de 3.000 meter aflossing met Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer.

    Vier jaar eerder won ze met Schulting, Jorien ter Mors en Lara van Ruijven olympisch brons op die afstand.

    Op de 3.000 meter aflossing werd Van Kerkhof met verschillende ploegen ook driemaal wereldkampioen en liefst tien keer Europees kampioen. De laatste wereldtitel, in maart dit jaar in Rotterdam, voelt voor Van Kerkhof als een passend slotstuk van haar carrière.

    Van de 23 medailles die Van Kerkhof in haar shorttrackloopbaan verzamelde op Olympische Spelen, WK's en EK's, won ze er 20 als onderdeel van aflossingsploegen.

    Op de Olympische Spelen in Pyeongchang in 2018 pakte ze als eerste Nederlandse shorttrackster ooit individueel zilver (500 meter). Ook op de EK in Dresden in 2018 (1.500 meter) won ze de zilveren medaille, verder won ze brons op de WK in Montreal in 2022 (500 meter).

    Later in haar loopbaan won ze voor het eerst wereldbekergoud, in het seizoen 2022/23 in Kazachstan.

    Jonge hartpatiënt

    Van Kerkhof werd geboren met een hartafwijking en moest als kind een operatie ondergaan in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Dat bleef tijdens haar sportloopbaan niet zonder gevolgen.

    In aanloop naar de Spelen in Pyeongchang in 2018 werden bij Van Kerkhof afwijkende bloedwaarden geconstateerd, waardoor dopingverdenkingen ontstonden. Ze kon echter aantonen dat de afwijkende bloedwaarden werden veroorzaakt door de aangeboren afwijkingen in haar hart en longen.

    Sinds enige tijd zet Van Kerkhof zich als onderzoeker in voor het Sophia Kinderziekenhuis. Dat wil ze nu, na het beëindigen van haar sportloopbaan, blijven doen.

  3. Schaatsster Jutta Leerdam heeft een nieuwe trainer: sinds kort werkt ze weer samen met coach Kosta Poltavets. De tweevoudig wereldkampioene op de 1.000 meter vertrok na afgelopen seizoen bij Team Jumbo. Toen zei ze dat ze toe was aan iets nieuws in haar carrière.

    Poltavets ondersteunde Leerdam ook al in de periode van Team Worldstream, de ploeg die Leerdam samen met haar ex-vriend en oud-schaatser Koen Verweij opzette.

    Team Novus

    Leerdam maakte verder bekend dat ze regelmatig zal aansluiten bij Team Novus, een internationale ploeg onder leiding van Daniel Greig en Michel Mulder.

    Leerdam geeft op Instagram aan dat ze het best spannend vindt om opnieuw te beginnen. "Een andere weg kiezen is een uitdaging en verandering kan soms eng zijn. Onthoud dat het soms nodig is om op een beter niveau te komen dan ooit tevoren", zegt de 25-jarige sprinter.

  4. Een delegatie van het Frans olympisch comité heeft met de directie van Thialf gesproken over de vraag of het schaatsstadion in Heerenveen tijdens de Winterspelen van 2030 kan dienen als locatie voor het schaatstoernooi. De Franse Alpen zijn de enige overgebleven kandidaat om over zes jaar de Winterspelen te organiseren.

    Het gesprek vond recentelijk plaats tijdens een bezoek van de Fransen aan Thialf. Daarbij waren ook vertegenwoordigers van schaatsbond KNSB, de gemeente Heerenveen en de provincie Friesland aanwezig.

    Geen conclusies

    Nationale sportkoepel NOC*NSF laat desgevraagd weten dat er vooralsnog geen verdere conclusies aan de ontmoeting kunnen worden getrokken. "Er zijn geen concrete vervolgstappen besproken of verdere afspraken gemaakt. Het is te vroeg om conclusies te verbinden aan de interesse van de Fransen. Een keuze van Franse zijde voor Thialf is op de korte termijn niet te verwachten."

    Volgens de Franse sportkrant L'Equipe heeft de voorzitter van het Frans olympisch comité, David Lappartient, niet alleen met Heerenveen gesproken. Ook Milaan, het decor van de Winterspelen van 2026, zou benaderd zijn om mogelijk als gastheer te fungeren van de olympische langebaanwedstrijden. NOC*NSF meldt dat de Fransen ook denken aan het renoveren van een bestaande accommodatie in eigen land.

    Het is niet de eerste keer dat de Friese schaatstempel in verband wordt gebracht met de Winterspelen van 2030. Eerder was de Zwitserse stad Sion in de race voor de organisatie van die editie. Ook de Zwitsers informeerden bij de directie van Thialf of het schaatsen op de 400-meterbaan van Heerenveen kon plaatsvinden.

    Enige kandidaat

    Het Internationaal Olympisch Comité besloot dat de Franse Alpen de enige kandidaat zijn voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2030. De officiële toewijzing wordt medio 2025 verwacht.

    Frankrijk, deze zomer met Parijs gastheer van de Zomerspelen, heeft drie keer eerder de Winterspelen georganiseerd: in Chamonix-Mont-Blanc (1924), Grenoble (1968) en Albertville (1992).

    In 2034 keren de Winterspelen na 32 jaar terug naar het Amerikaanse Salt Lake City.

  5. Jutta Leerdam sluit zich niet aan bij een bestaande schaatsploeg en gaat alleen verder. Dat meldt de schaatsster op sociale media.

    Vorige week kwamen berichten naar buiten dat de 25-jarige Leerdam zou gaan tekenen bij Team IKO. Zo'n overeenkomst was inderdaad dichtbij, zegt Leerdam, maar de zesvoudig wereldkampioen kiest voor "een individuele route".

    "Ik heb de afgelopen twee maanden veel getwijfeld, afgewogen en geprobeerd in bepaalde structuren te passen. Deze week stond ik op het punt te kiezen, het was 50/50. Elke mogelijke route binnen de schaatswereld vergeleek ik met een individuele route", postte Leerdam.

    "De media brachten al dat ik bij team IKO zou aansluiten; daar waren we ook dichtbij. Die hebben meegedacht om mij in hun structuur te laten passen."

    Toch heeft een zelf uitgestippelde route naar de Olympische Spelen in 2026 in Milaan haar voorkeur. "Een individuele route is niet altijd leuk. Het is vaak stressvol, het is soms eenzaam, maar als ik win, is het het waard."

    Eigen ploeg

    Leerdam kent het bestaan in een zelf opgezette schaatsploeg. Van 2020 tot het voorjaar van 2022 vormde zij samen met Koen Verweij schaatsploeg Worldstream-Corendon. Leerdam verliet die ploeg in 2022 voor Jumbo-Visma. Half april van 2024 kondigde ze haar vertrek aan bij de Jumbo-ploeg.

    Op 6 maart 2024, een dag voor de WK sprint, werd Leerdam gevraagd naar haar toekomst. Toen was nog niet zeker dat ze zou vertrekken bij Jumbo-Visma:

    Kiezen voor een eigen weg, een seizoen voordat de Olympische Spelen beginnen, is niet zonder risico. Vertrouwde structuren van het topsportbestaan bij een schaatsploeg zijn niet vanzelfsprekend meer. Maar, zegt Leerdam: "High risk, high reward. Uiteindelijk is deze sporttechnische route voor mij het beste dit pre-olympische seizoen."

    'Wij faciliteren ijs en krachtruimtes'

    Leerdam kan rekenen op de steun van de KNSB, zei Remy de Wit, technisch directeur bij de KNSB, vorige maand. Leerdam is de komende tijd welkom in Thialf om te trainen tijdens topsporturen. De KNSB wil haar namelijk graag helpen in aanloop naar de Spelen van 2026.

    "Schaatsers die geen ploeg hebben en in de hoogste categorie zitten, faciliteren wij met het ijs en de krachtruimtes. Leerdam hoort in die categorie thuis met een A-status en de medailles die ze heeft gehaald", vertelde De Wit.