Kunstrijdster Lindsay van Zundert heeft bij de WK in Saitama niet kunnen imponeren in haar vrije kür. Zowel met haar totaalscore als haar score voor de vrije kür bleef ze zo'n vijftien punten verwijderd van haar persoonlijk record.
De 18-jarige Nederlandse werd bij de vorige WK's zestiende en zeventiende en bij de Olympische Spelen van Peking achttiende. Die klasseringen wist ze niet te verbeteren in Saitama. Met een totaal van 159,55 punten moest ze genoegen nemen met de 22ste plaats.
IJsdansers Chelsea Verhaegh en Sherim van Geffen werden bij de ritmische dans 31ste. Daarmee is hun WK voorbij.
Van Zundert, die na een 'veilige' korte kür negentiende stond, maakte op de muziek uit Pirates of the Caribbean enkele kleine foutjes en kon door onderrotatie haar sprongen vaak net niet goed afmaken.
Dat kostte haar de nodige aftrek, waardoor ze bijna 15 punten onder haar persoonlijk record bleef.
De wereldtitel werd net als vorig jaar een prooi voor Kaori Sakamoto. De Japanse bleef met 224,61 punten de Zuid-Koreaanse Lee Hae-in en de Belgische Loena Hendrickx voor.
Sakamoto werd bij de Olympische Spelen in Tokio derde achter de Russinnen Anna Sjtsjerbakova en Aleksandra Troesova, die er deze WK niet bij zijn.
Sakamoto ging na de korte kür al aan de leiding en bracht het publiek in extase met een prachtige vrije kür, waarin ze maar één echte fout maakte: een drievoudige flip werd een enkelvoudige flip.
Het was een fout die ze vier jaar geleden ook al maakte bij de WK. Toen stond ze tweede na de korte kür en verknalde ze dezelfde oefening en eindigde ze als vijfde. Dit keer had ze genoeg marge om haar plek te behouden.
De Nederlandse paarrijders Daria Danilova en Michel Tsiba zijn als dertiende geëindigd bij de WK kunstrijden in Saitama. Het goud ging tot grote vreugde van het thuispubliek naar de Japanse favorieten Riku Miura en Ryuichi Kihara.
Het was voor het eerst in de historie dat Nederland met twee paren uitkwam in de finale op een WK, naast Danilova en Tsiba deden ook Nika Osipova en Dimitry Epstein mee.
Danilova, in Rusland geboren maar uitkomend voor Nederland, en Tsiba gingen de vrije kür in als twaalfde, maar met een totaal van 173,85 zakten zij een plaatsje. Osipova, eveneens geboren Russin, en Epstein werden uiteindelijk nog ingehaald door twee koppels, met hun score van 146,27 punten. Daardoor zakten ze naar de laatste plaats.
Miura en Kihara wonnen de wedstrijd met 222,16 punten, door de Amerikaanse titelverdedigers Alexa Knierim en Brandon Frazier (217,48) voor te blijven. Het brons was voor de Italianen Sara Conti en Niccolo Macii (208,08).
De Japanse titelverdediger Shoma Uno staat na de korte kür aan de leiding op het WK kunstschaatsen in Saitama.
Uno blesseerde zijn enkel na een val op een viervoudige Salchow tijdens de training van woensdag, maar dat was niet te zien in zijn routine. Hij kreeg de beste seizoensscore van 104,63.
Daarmee bleef hij de Amerikaanse 18-jarige Ilia Malinin voor, die ook de grens van 100 punten passeerde met 100,38.
Lindsay van Zundert heeft zich op de WK kunstrijden in Saitama geplaatst voor de vrije kür. Met een score in de korte kür van 57,56 was ze direct al zeker van een plek bij de beste 24. Haar score bleek uiteindelijk goed voor de 19de plaats.
De 18-jarige Van Zundert opende op de EK nog met een combinatie van een drievoudige lutz en een drievoudige toeloop. Op de WK besloot ze het veilig te spelen met een tweevoudige toeloop. Haar kür was om door een ringetje te halen, maar door de iets eenvoudigere opening kwam ze niet in de buurt van haar persoonlijk record (59,24).
De twee Nederlandse paarrijders hebben op de eerste dag van de WK kunstrijden in Japanse evenees het finaleveld voor de vrije kür bereikt.
Daria Danilova en Michel Tsiba lieten op de korte kür met 61,24 de twaalfde score noteren. Nika Osipova en Dimitry Epstein kwamen met 54,93 uit op plaats achttien. De beste twintig paren gaan door naar de vrije kür.
Het Japanse duo Riku Miura en Ryuichi Kihara zette met 80,72 de beste score neer. De Amerikaanse titelverdedigers Alexa Knierim en Brandon Frazier volgen op de tweede plaats. De vrije kür voor de paarrijders staat donderdag op het programma.
De Nederlandse schaatsbond KNSB maakte dinsdag bekend dat het na dit seizoen afscheid neemt van Aljona Savchenko als bondscoach kunstrijden. De schaatsbond haalde de in Oekraïne geboren Savchenko afgelopen najaar vanuit Duitsland naar Heerenveen. Daar gaf zij leiding aan het NTK, waar zij trainde met zowel individuele kunstrijders als paarrijders.
De Nederlandse shorttracksters wonnen op de wereldkampioenschappen in Seoul alle individuele titels, de aflossing en als team werd ook goud gewonnen op de gemengde aflossing. Toch ziet bondscoach Niels Kerstholt ook voldoende punten voor verbetering.
Smetje op het toernooi was misschien dat de mannen zich niet plaatsten voor de finale op de aflossing. Kerstholt: "Die hebben we nu niet nodig, want we pakken de titel op de gemengde aflossing."
Zowel op de gemengde relay als die bij de vrouwen veroverde de Nederlandse ploeg de wereldtitel, waarmee de WK in stijl werd afgesloten.
Bekijk hier het goud van de gemengde relayploeg:
Xandra Velzeboer was de beste shorttrackster van het toernooi met liefst vier gouden medailles. Individueel op de 500 en 1000 meter en in teamverband met titels op de beide aflossingen.
Ze is gehaaid en vinnig en heeft een enorme drive om te winnen", omschreef Kerstholt de shorttrackster, die boegbeeld Suzanne Schulting bij deze WK voorbijstreefde. "Dat is heel uitdagend, ook richting Schulting en iedereen met wie we trainen. Ze zet de boel op scherp."
Schulting verscheen na de finale van de 1.000 meter in tranen voor de camera. Ze was helemaal leeg na een slopend seizoen, haar lichaam kon niet meer geven dan dit.
Bekijk hier het interview met Suzanne Schulting:
"Suzanne gaat zeker de rust krijgen", verzekerde Kerstholt. "Het belangrijkste is dat ze mentaal even een stap terugdoet, want het hakt erin, ook op je lichaam. Het is tijd voor vakantie, maar het is ontzettend fijn dat we er zo'n kroon op zetten."
Hij zei zelf dat er een hele lijst aan dingen is die hij beter wil. Zo haalde bij de mannen alleen Jens van 't Wout een individuele medaille. "We zijn over het algemeen lekker bezig. Deze WK bewijzen dat weer, maar er zit nog meer in."
Oud-bondscoach Jeroen Otter keek trots mee. "Er wordt gescoord, dus gaat het goed. Wat ik zag, was een droom van elke coach."
Bekijk hier het interview met Jeroen Otter:
Als Xandra Velzeboer voor de camera staat, gelooft ze het zelf nog nauwelijks. Maar het is toch echt waar. Zij is de grote vrouw van de WK shorttrack en niet, zoals velen hadden verwacht, Suzanne Schulting.
"Ik weet het niet", zoekt de 21-jarige Velzeboer naar woorden, vlak nadat ze haar tweede individuele gouden medaille heeft binnengesleept. Het is bij de wereldkampioene op de 500 en de 1.000 meter allemaal nog niet geland.
"Na die 1.000 moesten we ook zó snel door. Elke keer van rit naar rit. Het was wel echt zwaar, je hebt geen tijd. Je moet door, door, door. Er viel nog zo veel te winnen daarna."
Ondanks het drukke schema op de slotdag van de WK blijft Velzeboer presteren. "Het heeft me bakken aan zelfvertrouwen gegeven", zegt ze over de winst van de 1.000 meter.
Ze staat na het toernooi in Zuid-Korea met liefst vier gouden medailles, ondanks een wat stressvol begin van de laatste dag. "In de kwartfinales was ik best wel gestrest. Daarna heb ik de knop omgezet. Ik dacht: ik ga gewoon racen. Dat is leuk, ik heb er gewoon zin in."
Voor de finale is ze daarom weer "heel kalm". "Ik was superalert en scherp en toen gebeurde dit."
Vervolgens lijkt ze ook bij de relays over het ijs te vliegen en levert ze een belangrijke bijdrage aan de twee gouden medailles die de aflossingsploegen winnen. "Bij de vrouwen dacht ik: dit moet ook gewoon lukken. We zijn zo sterk."
Velzeboer refereert daarmee aan het complete Nederlandse podium bij de 500 meter, met Velzeboer, Schulting en Selma Poutsma. "Dan wil je die relay ook gewoon winnen. En om dat hier te doen... In de laatste twee rondes ging het hele stadion los. Toen dacht ik ook: we moeten hem gewoon pakken."
Na die laatste gouden plak is het contrast in de ploeg duidelijk zichtbaar. Iedereen lacht, behalve Schulting, terwijl ook zij individueel goud heeft gepakt en twee keer wereldkampioen is geworden met de relayploegen.
"Ik heb het vandaag gewoon heel lastig met mezelf", vertelt ze, terwijl de tranen blijven komen. "Maar ik ben heel erg trots. Trots op het team. Ze hebben me er echt doorheen gesleept."
"En ik ben trots op Xan", geeft ze Velzeboer, die haar op de 1.000 meter aftroefde, de complimenten. "Dat ze hier staat en dat ze de druk heeft aangekund, maar ik ben zelf gewoon helemaal klaar."
Even later, als ze haar tranen gedroogd heeft, verklaart ze waar haar emoties vandaan komen. "Het is een zwaar en lang seizoen geweest. Ik had vandaag een behoorlijk mentaal gevecht met mezelf. Dat ik niet de krachtige Suzanne was die ik had willen zijn. Dat doet heel erg veel pijn."
"Ik leg mezelf altijd een behoorlijke druk op", gaat de wereldkampioene 1.500 meter verder. "Dat is ook waarom ik goed ben en waarom ik de afgelopen jaren al die titels heb mogen halen, maar misschien eist dat op een gegeven moment ook zijn tol."
"Er ligt altijd een grote druk op mijn schouders. Dat doet veel met een mens, ook met mij. Ik ben blij dat ik nu even kan ademhalen, dat ik nu even de druk niet heb."