Skip to main content

Trainingstijden schaatsseizoen 2023-2024

AANMELDTERMIJN GESLOTEN! 

Voor gedetailleerde informatie voor de jeugd Leiden-Uithof jeugd 23-24

Voor gedetailleerde informatie voor ouderen Uithof master-senioren 23-24

Mocht u nog vragen hebben over een van de trainingen dan kunt mailen naar trainingen@vijk.nl
 
Jeugd Leiden.

De jongste jeugd (6-12 jaar) traint op de dinsdagavond van begin oktober tot en met maart (ongeveer 26 keer) op schaatsbaan in Leiden. Trainingstijd dinsdag voor de beginners: 17:45 - 18:45 uur en de "iets gevorderden": 19:00 - 20:00 uur. 

Er wordt een carpoolschema gemaakt voor het rijden naar Leiden. Dit betekent dat ouders een keer per 3-4 weken naar Leiden hoeven te rijden.

De kinderen worden naar niveau in groepen gedeeld. Onder leiding van een trainer wordt gewerkt aan de beginselen van het schaatsen zoals recht op de schaatsen staan, afzetten en pootje over. Plezier staat hier hoog in het vaandel. Wanneer ze veel progressie maken gaan ze naar een volgende groep. Aan het eind van het seizoen krijgt ieder kind het ‘schaatsvaardigheidspaspoort’ uitgereikt waarin de vorderingen zijn vermeld. Dit paspoort wordt gebruikt om elk seizoen de vorderingen van de schaatsvaardigheden bij te houden. Tijdens het seizoen zijn er allerlei activiteiten zoals ‘Pieten op het ijs’, introducé-schaatsen en mini Elfstedentocht.

 

Jeugd Den Haag.

De jeugd (13-18 jaar) traint op de vrijdagavond van begin oktober tot en met eind maart (22 keer) op de schaatsbaan in Den Haag Trainingstijd: 18:30-19:45.

Naast de trainingen in Leiden is er op vrijdagavond training op de 400 meterbaan op de Uithof in Den Haag. Om te trainen in Den Haag is het belangrijk dat je al over de juiste basisvaardigheden en inzet beschikt. Elk jaar aan het einde van het seizoen wordt er door de trainers in Leiden gekeken welke kinderen door kunnen (en moeten) gaan naar de Uithof.

De vrijdagavond kan vaak nog wel gecombineerd worden met de maandagavondtraining in Leiden.

Voor kinderen die trainen in Den Haag wordt aangeraden ook wedstrijden te rijden. Deze wedstrijden kunnen in een eigen categorie worden gereden en zijn meestal op zondagochtend. Kinderen kunnen ongeveer 7 wedstrijden per seizoen rijden. Tijdens de wedstrijden wordt je altijd gecoacht door een VIJK trainer. Die weet wat de regels zijn en zorgt er voor dat je je snel vertrouwd voelt. Je rijd de wedstrijden in een VIJK wedstrijdpak. Als je jong begint rijd je wedstrijden over 100 en 300 meter. Als het goed gaat komen daar wedstrijden over 500 meter bij. Hoe ouder je wordt hoe langer de afstanden. Alle gereden tijden zijn naderhand terug te vinden op de site van het gewest Zuid-Holland en worden in de SARA database van de KNSB opgenomen.

Volwassenen.

Volwassenen trainen op maandagavond van begin oktober tot en met eind maart (minimaal 22 keer) op de schaatsbaan in Den Haag Trainingstijd: 21:30 – 22:45 uur.

De volwassenen carpoolen over het algemeen met elkaar. Onderling worden hier afspraken over gemaakt.

De groep is de laatste jaren ongeveer 25 actieve deelnemers die onder begeleiding van twee ervaren trainers de fijne kneepjes van het schaatsen leren. Ondanks dat de aandacht hier voornamelijk ligt bij het marathonschaatsen, wordt er ook veel aandacht besteed aan bochten, afzet en techniek waardoor een ieder voor zich aan zijn of haar zwakke of sterke punten kan werken.

Tevens is er voor de rijders op het marathon-uur de mogelijkheid deel te nemen aan officiële marathons die in de loop van het seizoen door de KNSB worden georganiseerd. Zie hiervoor onder het kopje Marathon.

  • Laatste update op .